Micke växte upp på gården. Foto: Johanna Sarri

De drömmer om en egen gård

På en gård utanför Lissma i Huddinge bor Mikael Olofsson, Maja Sivertsson och hunden Luna. De är lantbrukare på deltid och har värphöns och kötthöns. De drömmer om att bli helt självförsörjande, kanske till och med lyckas driva en gård på heltid.

På gården odlar paret sedan två år sina egna grönsaker och rotfrukter. De har värphöns, kötthöns och två små kaniner. Kaninerna tänker de dock inte äta, de är bara för gos. De har även en stor huskyblanding – yrvädret Luna. Hur Luna blev en del av familjen kunde man följa i Bagges hemlösa hundar på TV4 i våras.

Paret har två små sällskapskaniner. Foto: Johanna Sarri
 

Tyvärr är det svårt att försörja sig på lantbruket. Därför jobbar Micke deltid som traktorförare. På vintrarna skottar han snö, på vårarna sopar han sand och på somrarna hjälper han till att klippa gräs. Maja jobbar deltid på Byggmax.

– Vi hade egentligen velat lägga mer tid på gården och lantbruket men i nuläget är det svårt att hinna med, säger 23-åriga Maja.

Under rundvisningen på gården berättar 32-åriga Micke om de byråkratiska hindren som följer med att vara lantbrukare. Micke säger att bara instruktionerna om hur man bedriver en godkänd ägg-och köttproduktion är extremt svåra att förstå rent språkligt. De bilagor som Livsmedelsverket hänvisat till är skrivna på vad Micke kallar “obegriplig svenska”. Det är ett skäl till att paret inte kommit igång med att sälja hönskött och ägg på marknader. Om de bara producerar för egen del är regelverket inte lika hårt.

– Det svåra språket gör ju att man blir rädd för att ge sig in i branschen. Jag kan råka vara olaglig utan att ens veta om det, säger Micke.

Gården som de bor på är Mickes föräldrars egentligen. Paret hyr in sig i en liten villa på ägorna med fruktträd och bärbuskar i trädgården. Mikael har haft jaktlicens sedan länge men jagar bara någon gång ibland. Förr brukade han åka på eftersök både vid jakt och vid trafikolyckor. När en bil i närheten körde på ett storvilt, älg, rådjur eller vildsvin, var det Micke som fick gå ut mitt i natten för att spåra.

– Det var på de allra ruskigaste, blötaste och mörkaste kvällarna vi fick ta oss ur soffan och in i skogen. Folk kör ju inte på lika många djur när det är fint väder, då ser man dem ju.

 

Parets skörd från en dag i augusti. Foto: Instagram @eriksbergsgaard
 

Micke och Maja drömmer om att en gång ha en egen gård. De vet inte hur mycket de ska investera i gården eftersom den bara är till låns. Samtidigt har paret helt andra drömmar. De funderar på att köpa en villavagn, en slags mobil villa eller en lite bekvämare husvagn.

– Då skulle vi kunna placera den på någon av åkrarna och bygga vår framtid där med odlingsytor, höns och hästbeten framför, säger Micke.

Micke berättar också om olika lyckade projekt han sett på Youtube. I Kanada finns hushåll som blivit självförsörjande på mat, vatten och solcellsenergi. Där är husen designade så att det går att odla inomhus.

– I en video är det en kille som plockar en banan i sitt uterum och utanför de stora fönstrena är det vinter. Det vore något, säger Micke.