Conny Johansson har varit med i Mopsar i Huddinge i fyra år. Foto: Johanna Sarri

Här träffas mopsarna varje lördag

I en liten hundrastgård strax utanför Huddinge centrum samlas mopsägare och mopsar varje lördag. Det är en tradition som sträcker sig fyra år tillbaka och engagemanget är stort.

Inför varje lördagsträff publicerar medlemmarna i Facebookgruppen Mopsar i Huddinge bilder på sina mopsar och frågar vilka som tänkt gå på dagens möte. Kommentarerna fylls på bara några minuter. Facebookgruppen har i skrivande stund 135 medlemmar och närmare 500 bilder. Den startades av Sandra och Rick Averdal i slutet av 2015.

– Vi skapade gruppen eftersom vi ville hitta kompisar i lagom storlek till vår mops Dexter, säger Sandra.

Paret hade stött på andra mopsägare när de var ute och gick med Dexter och då börjat prata med dem. De märkte tydligt att mopsarna hade ett speciellt sätt att kommunicera och leka med varandra. Sandra säger att det bästa med gruppen är hur mycket mopsarna verkar få ut av den.

– Det är 100 procent lek och kärlek varje gång vi ses, säger hon.

Mopsägaren Conny Johansson kastar en liten tennisboll som Alma och många av de andra mopsarna i rastgården springer efter. På en picknickbänk är kaffetermosar och småkakor uppdukade. Folk står i olika grupper och pratar.

Mopsägaren AnnaMaria Kumlin berättar att hon ofta kommer på träffarna med sin mops Hedwig. Mopsarna, som antingen springer efter tennisbollar, jagar varandra eller sitter stilla, är upp emot 20 stycken. De är beiga, svarta eller melerade och i varierande ålder. I knät på en av huddingeborna blir en gammal, gråhårig mops klappad.

Mopsägaren AnnaMaria Kumlin och mopsen Hedwig trotsar regnet. Foto: Johanna Sarri
 

Mopsägarna pratar om hur det kom sig att de skaffade hund, lite på samma sätt som par pratar om hur de träffades. De diskuterar vad det bästa med mopsar är och kommer fram till att det är lugnet och den stora personligheten. Mopsar är varken framavlade för att vakta eller jaga. Istället är de renrasiga sällskapshundar och mopsägarna beskriver dem som “små bollar av kärlek”. De pratar också om oseriösa uppfödare och fysiska problem för rasen som ofta får problem med ögon och hud.

Conny Johansson har varit med i gruppen från det att de började gå till Fullersta Hundrastgård. Han blev inbjuden bara en vecka efter att han skaffat sin mops Alma.

–Mopsen är den bästa hundrasen. Man inte vill ha någon annan ras om man ägt en mops eftersom de har så stor personlighet.

Lördagsträffarna är en fin tradition och ett mysigt sätt att umgås, både för hundar och hundägare.

– Varje lördagförmiddag sätter sig Alma på skohyllan i hallen och väntar. Hon älskar att vara här.

Conny Johansson säger att det är stor brist på hundrastgårdar i Huddinge kommun. Nytt i Flempan har skrivit om detta tidigare.

– Vad problemet med att anlägga fler rastgårdar skulle vara har jag svårt att förstå. Det är väl bara bra att vi vill ha platser att rasta våra hundar på? Dessutom krävs ju egentligen bara ett stängsel och en grind. Det kan ju inte vara så svårt.

Läs också: