Wisam Al-hashimi frågar om legitimation cirka 600 gånger om dagen. Foto: Johanna Sarri

Lätt för minderåriga att köpa cigaretter

Vid nästan vart tredje köp kunde kommunens kontrollanter köpa cigaretter utan att visa legitimation. Detta trots att lagen om tobak ställer krav på att ålderskontroll ska göras.

Nyligen genomförde Huddinge kommun kontrollköp av cigaretter. Det innebär att någon som fyllt 18 men ser ung ut testar att köpa cigaretter för att se om försäljaren ber om legitimation. När testerna utfördes gjordes 56 kontrollköp där 16 av köpen lyckades utan ålderskontroll. Några försäljare frågade om ålder och legitimation, men sålde trots att kontrollanten inte kunde uppvisa legitimation. Andra frågade inte alls.

Huddinge kommun anser att det är för enkelt för minderåriga att köpa cigaretter. Alf Klingvall som är alkoholhandläggare på Huddinge kommun säger i ett pressmeddelande att siffrorna som kontrollköpen visar inte alls är bra.

– Det är viktigt att en så central del av lagen följs av handlare i kommunen. Vi ser att det finns en stor risk att ungdomar som inte fyllt 18 år får köpa cigaretter i butiker i Huddinge kommun, säger Alf Kingvall.

De butiker där kontrollköp utförts har informerats om resultaten både i samband med kontrollköpen och skriftligt i efterhand. Enligt lagen om försäljning av tobak och liknande produkter är det den enskilda försäljarens ansvar att säkerställa att personen de säljer till är över 18.

I en tobaksbutik vid Huddinge pendeltågsstation utfördes kontrollköp 29 oktober. Butikschefen Wisam Al-hashimi visar stolt upp beviset på att de klarat kontrollen och säger att han får många unga kunder på grund av gymnasieskolorna i närheten. Han kan behöva fråga efter legitimation upp mot 600 gånger varje dag inklusive de gånger han frågar vid köp av energidryck. Han säger också att han bara behöver fråga en gång per person eftersom han har så många stamkunder.

 

– Om du köper cigaretter av mig varje dag behöver jag bara fråga första gången du kommer hit. Efter det känner jag ju igen dig. Om jag inte känner personen eller är osäker så frågar jag alltid efter legitimation.