Igår började drop-in för influensavaccination Foto: Marion Sidwall

Stort intresse för vaccination

Av Marion Sidwall
På Huddinge vårdcentral var det stort intresse första dagen, när årets vaccinationskampanj startade. Pensionärer, gravida och ungdomar ville vara ute i god tid och ta skydd inför influensasäsongen som alltid kommer.

Tidigt igår eftermiddag började erbjudandet gälla med drop-in för influensavaccination på Huddinge vårdcentral.

Vid 12:40 har ett femtontal personer kommit på plats, en kvart senare har det mer än tredubblats. Förutom pensionärer är det två gravida och några ungdomar i väntrummet. Innan de slår sig ner i träsofforna fylls hälsodeklarationer i, en per person så att uppgifter kring eventuell allergi eller annan viktig information når vårdcentralen.

– Det är livsnödvändigt att ta vaccinationer, säger Solveig Rydin, pensionär som tidigare jobbat som sjuksköterska.

 

Kostnadsfri vaccination för riskgrupper

Vissa riskgrupper erbjuds kostnadsfri vaccination för att minska risken att drabbas. De som är gravida, har en kronisk sjukdom eller är över 65 år uppmanas av vårdcentralen att ta vaccinet.

– Jag har tagit sprutan varje år. Jag minns inte exakt hur länge jag tagit den men minst tio år, säger Ingbritt Källman, pensionär och boende i Huddinge.

De som inte tillhör någon riskgrupp får betala 300 kronor. För att besöket ska gå så lätt som möjligt bör man ha lämplig klädsel så som T-shirt eller linne.

– Det är första gången jag tar sprutan på det här stället. Jag har flyttat och är nöjd. Det är väldigt snäll personal här, säger Marjatta Ruohonen.

Hon arbetade tidigare på Apoteket och tycker att det är mycket viktigt att vaccinera sig.

Symptom och biverkningar

Influensa är en virussjukdom och det är mycket lätt att bli smittad. Feber, hosta och värk i kroppen är några symptom som kan visa att man drabbats.  Mutationer gör att viruset förändras, vilket betyder att det finns flera olika sorters influensa att drabbas av. Genom vaccinering minskar risken att drabbas och skyddet ökar om vaccinet tas år efter år. Det kan bli biverkningar av att ta vaccinet. Där sprutan tagits kan det bli rodnad, svullnad och kännas ömt.

Trots att vaccin tas innebär det inte att man blir helt immun mot influensa. Personer som tillhör någon riskgrupp bör vara extra uppmärksamma på om de upplever symptom på att man blivit drabbad, trots vaccination. Vid händelse av detta bör man kontakta sjukvården.

Vaccinationskampanjen pågår mellan 19 november och 29 februari 2020. Mellan 13:00-15:30 varje tisdag finns möjlighet att komma till vårdcentralen och bli vaccinerad. Det finns även privata kliniker som erbjuder vaccination.