Sara Runsten & Stephane Mounkassa (Foto: Pressbild Huddinge kommun)

Huddinges sista kulturstipendiater

Av Sigrid Nenander
Cirkusartisten Sara Runsten och filmskaparen Stephane Mounkassa är årets kulturstipendiater. De belönas för sina starka berättelser respektive insatser för att stärka nycirkusen.
Priset har delats ut en gång per år till den som har personlig koppling, eller vars kulturella gärning har anknytning till Huddinge. Stipendiaten som ska ha visat förmåga eller förutsättningar för nyskapande eller vidareutveckling inom sitt konstnärliga område har tilldelas en summa på 30000 kronor.

Årets två stipendiater är mycket glada över det visade stödet. Både Sara Runsten och Stephane Mounkassa är uppvuxna i kommunen och är framstående inom sina respektive fält. 

Sara Runsten är född i Segeltorp. Hon är utbildad på Dans- och cirkushögskolan och är dessutom koreograf, regissör och scenkonstartist. Sara har tidigare undervisat vid bland annat balettakademin och på cirkusgymnasiet.

– Jag är supertacksam över att kommunen har valt mig som stipendiat. Jag är uppvuxen i Huddinge och har gått på mycket kursverksamhet här, så det känns fantastiskt kul att kunna ge kultur åter till kommunen, säger Sara Runsten.

Sedan ett år tillbaka driver Sara tillsammans med tre andra nycirkuskompaniet Below zero. Arbetet syftar till att stärka och etablera nycirkusen på den svenska kulturscenen. Pengarna från stipendiet kommer användas till att förverkliga nya föreställningar och framtida projekt, och Sara Runsten hoppas att kompaniet snart kan spela på någon av scenerna i Huddinge kommun.

Sara Runsten i luften. Foto: Sara Runsten

 

 

Stephane Mounkassa som är uppvuxen i Flemingsberg är filmskapare. Han har tidigare studerat regi vid Stockholms dramatiska högskola, och har bland annat arbetat som regissör. Han är känd för sina kortfilmer som visats på filmfestivaler över hela världen. Nu arbetar han med ett flertal olika projekt på teman som identitet och mellanförskap, och enligt kommunens egen motivering kännetecknas hans filmer av starka berättelser som tränger in på djupet.  

Pengarna från stipendiet ska gå till att slutföra manuset till hans första långfilm som är en adaption av den tidigare kortfilmen Om allt vore på riktigt.

– Det känns otroligt hedrande att få det här stipendiet, Huddinge kommun har alltid funnits där och trott på mig även i början av min karriär. Jag känner kärleken från kommunen.

De två vinnarna blir de sista på obestämd tid, då Huddinge kommun inför kommande år gör åtstramningar i kulturbudgeten.