Ernst Rydén på tur i Ågesta naturreservat foto: Fabian Sigurd

Pandemin ur ett fågelperspektiv

I tider av isolering är fågelskådaren Ernst Rydén glad att han valt en hobby som kräver ensamhet. Samtidigt funderar han på om utegångsförbudet i Sydeuropa kan leda till att fågelpopulationen hinner återhämta sig.

I utkanten av Huddinge centrum står lärarstudenten Ernst Rydén och tänder en cigarett av märket Lucky strike. Universitet är stängt och hemundervisningen har tagit vid sen en vecka tillbaka. När vårsolen tittade fram på lördagsmorgonen bestämde han sig för att lämna lägenheten i Flemingsberg och bege sig till Ågesta naturreservat för att fågelskåda.  

 

Ernst har genom åren kryssat 272 fågelarter, rekordet i Sverige ligger på 475 kryss. Den ovanligaste fågeln såg han i vintras, en svarthalsad trast som flugit på villovägar från Sibirien och landat i Akalla industriområde. Det tog Ernst tre försök innan han fick en glimt av den sällsynta besökaren. 

 

– Det var en otrolig känsla. Ett lyckorus som gick genom hela kroppen.

 

 Jag frågar honom om coronaviruset kan påverka fåglarna. 

 

– Det är kanske en naiv tanke. Men troligtvis leder utegångsförbudet i Sydeuropa till att fågelpopulationen hinner återhämta sig.

 

Ernst berättar att somliga småfåglar fångas och serveras som delikatesser i södra Frankrike, Italien och på Malta. Exempelvis Ortolansparven som, marinerad i konjak, var den franske presidenten François Mitterrands älsklingsrätt, enligt sägnen blev sparven hans sista måltid.

 

Tillsammans vandrar vi genom snårig skog och över öppna slätter. Då och då stannar Ernst upp och söker över himlen med sin tubkikare medan han mumlar om gräsänder och koltrastar. Plötsligt kommer vi fram till en översvämmad landsväg. Beslutsamt tar Ernst kikaren under armen och börjar balansera på en trästock i sina kängor. Halvvägs över ån känner jag hur det kalla vattnet börjar läcka in i mina gympaskor. Jag måste vända.

 

 

–  I dessa tider är det tur man valde en hobby som kräver ensamhet, säger Ernst med skuggan av ett leende innan han försvinner bort bakom vassen.