Thomas Kvarnström Foto: Fabian Sigurd

Slutstation Huddinge

Av Fabian Sigurd
Krematoriet i Huddinge är slutstation för pandemins offer.
– Det är en ära att ställa upp för samhället, säger föreståndaren Thomas Kvarnström.

När Thomas Kvarnström vaknar denna måndagsmorgon vet han vad som väntar. Under helgen har han tagit en tur förbi krematoriet, kollat de fyllda kylarna och preparerat ugnarna. Tjugo minuter i sju tar han bilen till S:t Botvids kyrkogård, där han arbetat i arton år. Han har aldrig upplevt något liknande.

 

Krematoriet i Huddinge bränner omkring 1600 kroppar per år. Men i samband med coronaviruset har man gått från 30 till 50 kremeringar i veckan. När kistorna anländer till krematoriet saknar de märkning, så Thomas vet inte vem som avlidit av viruset. På Huddinge sjukhus har man sagt att viruset dör efter 48 timmar i kylrummet.

– Det är vi som är slutstation i samhället, säger Thomas.

Klockan nio tar han en kopp svart kaffe och en cigarett. Han tänker på sin mor som fick cancer och gick bort för ett år sedan. Då besökte han henne dagligen på sjukhuset. I dag vore det omöjligt. Publika begravningar avråder man från och direktkremeringar har ökat lavinartat. Han minns tillbaka på tiden då till och med "parkbänkarnas folk" fick en värdig begravning, även om prästen och personalen var de enda närvarande.

– Jag har haft turen att få växa upp i ett land utan krig, ett land som tillhör den rikaste procenten i världen. Nu befinner vi oss i en kris och ingen kommer undan, varken fattig eller rik. Ibland känns det som att man bara väntar på att bli sjuk och dö. Men jag är fostrad av detta samhälle och när sjukhusen är fulla gäller det att göra det man kan. 

Klockan två på eftermiddagen stiger statsepidemiologen Anders Tegnell in på dagens presskonferens och berättar för landets samlade journalistkår att antalet avlidna stigit till 477.

En timme senare stänger Thomas ugnarna och lämnar sitt arbete med 12500 fotsteg i sin stegräknare. Påskledigheten är avbokad, likaså semestern.

– Nu är det bara att ställa upp, det är en ära.