Huddinges huvudbibliotek. Foto: Holger Ellgaard

Biblioteken hålls öppna trots nya restriktioner

Av Astrid Karlflo
Sedan de skärpta restriktionerna trädde i kraft i torsdags väljer flera kommuner i Sverige att stänga sina bibliotek - men inte Huddinge. Samtliga kommunala bibliotek i Huddinge håller fortsatt öppet, men med nya begränsningar.

Stockholms län, Västra Götaland och Östergötland är de regioner där spridningen av viruset just nu ökar kraftigt. Därför gick Folkhälsomyndigheten ut i torsdags med beslutet om skärpta allmänna råd i samförstånd med smittskyddsläkare i de tre regionerna. Dessa allmänna råd ska gälla under en begränsad tid i ett försök att bromsa de lokala utbrotten.

 

Huddinges bibliotek

Huddinges huvudbibliotek och kommunens bibliotek i Flemingsberg, Segeltorp, Skogås samt Vårby kommer att vara fortsatt öppna, men fram till den 19 november är servicen begränsad. Karin Waltersson jobbar på Skogås bibliotek och tycker att det känns fint att fortsatt kunna erbjuda service till dem som behöver, så länge det går att säkerställa att restriktionerna hålls.

– Det var igår kväll som besluten togs ordentligt, så nu har vi infört en maxgräns på våra bibliotek, beroende på bibliotekets storlek. I Skogås är det 20 samtida besökare. Jag uppmanar också våra besökare att bara göra sina ärenden. Därför har vi bland annat tagit bort sittplatser, säger Karin Waltersson.

Biblioteken har också satt begränsningar vid datorerna där man nu bara får sitta i en halvtimme. Personalen hjälper inte heller till med dator, mobil, kopiator eller i andra situationer där det inte går att hålla avstånd. På helgerna hålls biblioteken stängda.

– Jag upplever att det är färre besökare i förhållande till förra veckan. Biblioteket erbjuder hämtpåsar för de som inte vill komma in och även hemleveranser till de personer som inte kan komma alls, vilket funkar jättebra.

 

Hur ser planerna ut för biblioteken längre fram?

 – I och med att vi bara känner till denna tre-veckorsperiod så vet jag inte. Det beror på vad Folkhälsomyndigheten säger sen.

 

Kommuner som valt att stänga

I Östergötland har både Linköping och Norrköping valt att tillfälligt stänga sina kommunala verksamheter. Martin André, kommundirektör i Norrköping, ser det som en självklarhet att stänga ner biblioteken när Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänheten att inte gå dit.

– Det uppfattas, tror jag, väldigt ologiskt om Folkhälsomyndigheten säger att man inte ska gå på biblioteket, men kommunen har biblioteken öppna, säger han till Ekot.