Från vänster: Elin Jernkrok, Olivia Krogstad, Adam Hassad och Arda Tiftikci.

Skapaskolan skapar vattenbrunnar i Afrika

Av Anna Häll Edstedt
Skapaskolans åttondeklassare arbetar med ett projekt där de säljer begagnade jeans. Pengarna som samlas in skänks till välgörenhet för att bygga nya vattenbrunnar i Afrika. Nytt i Flempan har träffat läraren Maria Wiman och fyra av de eleverna som ligger bakom projektet.

Jeans for Africa, som projektet kallas, tog fart vid skolstarten nu i höstas. Projektet innebär att klassen säljer begagnade jeans och skänker intäkterna till välgörenhetsorganisationen Water Aid som i sin tur bygger vattenbrunnar i Afrika. Läraren Maria Wiman på Skapaskolan i Huddinge är tillsammans med lärarna John Bang och Anders Enström ansvarig för projektet. Maria förklarar att hon tror det är viktigt att eleverna redan nu får lära sig hur man på demokratisk väg kan skapa förändring samt att skolan ska kännas meningsfull:

 

– Jag är så less på att man pratar om att eleverna är framtiden eftersom de även är nutiden och kan själva göra skillnad för sin generations framtid.

 

Under ett antal lektioner fick klassen diskutera orättvisor i världen. Eleverna fick se filmer och läsa om olika samhällsproblem och kriser. När de började prata om klädindustrin och vattenbristen slogs alla av förvåning. En av eleverna Adam Hassad tror inte att många vet hur illa det är med vattenbristen i Afrika och hur mycket av det som kunde varit dricksvatten som istället används i klädindustrin.

 

– Jättemycket sjukdomar sprids i Afrika eftersom det inte finns rent vatten och samtidigt används ton av vatten till att tillverka jeans och andra kläder, berättar Adam.

 

Det är inte bara vattenbristen eleverna vill upplysa om genom sitt projekt. Eleven Olivia Krogstad berättar att kemikalier släpps ut vid tillverkningen av kläderna och att produktionen påverkar miljön negativt. Naturskyddsföreningen rapporterar om att ca. 6 200 liter vatten, 1,4 kilo kemikalier och 13 kilo koldioxid används och släpps ut vid tillverkning av ett par jeans. Dessa siffror kan jämföras med 41 fyllda badkar med vatten, kemikalier som är tillräckligt för att köra en diskmaskin 78 gånger och koldioxidutsläpp motsvarande 89 km bilkörning.

 

– En stor del av vårat projekt är att folk måste inse vad deras konsumtion gör med miljön. Jag tycker vi alla borde börja handla mer second hand, säger Olivia.

 

Eleverna har själva fått skapa en hemsida där de dels lägger upp jeans för försäljning samt olika informationsfilmer och texter. Det är eleverna som gör allt i från att fota jeansen, publicera på hemsidan, förpacka och skicka iväg beställningar. Arbetet med projektet intrigeras i flera olika ämnesområden och är en del av de vanliga lektionerna. Eleven Arda Tiftikci tycker det känns bra att veta att han gör skillnad när han är i skolan:

 

– Att kunna komma till skolan och säga att jag hjälper människor i andra delar av världen känns väldigt bra.


För att läsa mer om projektet kan du besöka jeansforafrica.com Foto: Anna Häll Edstedt.

 

Det är öppet för vem som helst att donera sina jeans till försäljning på hemsidan. För den som inte är i behov av att köpa ett par jeans är det möjligt att enbart donera en valfri summa till klassens insamling. Hittills har försäljningen tillsammans med donationerna resulterat i totalt 6 850 kronor. Projektet planeras fortsätta så länge det är lönsamt vilket eleven Elin Jernkrock hoppas att det kommer fortsätta vara:

– Det känns coolt att vi kan göra skillnad i ett så stort problem trots att vi är ganska små.