Karolinska sjukhus huvudentré. Foto: Leif Åkre

Fortsatt smittspridning i Huddinge

Av Astrid Karlflo
Antalet coronafall fortsätter att öka i Stockholmsområdet enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. I förra veckan rapporterades 263 nya fall i Huddinge, vilket motsvarar 23 stycken per 10 000 invånare. Veckan innan rapporterades 11 smittade per 10 000 invånare. Totalt är det nu 1 856 sjukdomsfall i kommunen.

Sedan drygt en vecka tillbaka gäller de skärpta råden i Stockholmsregionen. Lokala råd för Huddinge är dock inte aktuellt meddelar Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

– Om det hade varit ett lokalt utbrott som var begränsat till just Huddinge skulle man teoretiskt kunna tänka sig lokala skärpta råd för en kommun, men virus följer inte kommungränser direkt så det hade nog inte varit aktuellt.
 

Huddinge kommun skriver på sin hemsida att de antagit ett antal åtgärder för att hjälpa invånarna att följa de lokala allmänna råd som Folkhälsomyndigheten gett. Åtgärderna gäller till och med 19 november, men kan komma att förlängas vid behov.

 

– Vi vill uppmana alla  att följa råden. Nu gäller det att återgå till den ordningen vi hade i våras då det var större följsamhet till råden från oss, säger Maria Rotzén Östlund.

 

Från och med 5 november kommer Huddinges öppna förskolor att hållas stängda. Huddingehallens simhall och de kommunala biblioteken stänger tillfälligt under tre helger framöver och från och med i måndags går eleverna på Källbrinksskolan och årskurs 9 på Balingsnässkolan över till distansundervisning.

 

Utöver dessa beslut hänvisar kommunen på sin hemsida till de skärpta allmänna råden:

”Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer med mera. Undantag gäller nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek. Alla invånare uppmanas också att avstå från att delta i föreställningar, idrottsträningar och matcher.” Råden gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Folkhälsomyndigheten uppmanar även att var och en bör undvika att ha fysiskt kontakt med andra personer än de som man bor med samt att i möjligaste mån arbeta hemifrån.

De län där smittspridningen ökat mest de senaste veckorna är Stockholm, Västra Götaland samt Östergötland.