Eleverna i Ikamiro, Uganda breven från Snättringeskolan. Foto: Cissi Söderlund

Snättringeskolan skapar vänner utan gränser

Av My Hellberg
Efter en kraftig storm som förstörde en hel skola i Ikamiro, Uganda finns inga böcker kvar och skolan är fortfarande inte återställd. Tillsammans med läraren Cissi Söderlund arbetar barnen i Snättringeskolan för att försöka ge de drabbade barnen en ljusare framtid.
Hemsida:https://bookstougandablog.wordpress.com:

Mejl:cecilia.soderlund@huddinge.se.:

Swish:070-408 27 50:

I Snättringeskolan arbetar Huddingebon och läraren Cissi Söderlund tillsammans med sina elever för att ge barn i Uganda en bättre skolgång och livskvalitet. Projektet Books to Uganda startades av Cissi och några av hennes vänner 2015. Sedan dess har mängder av engelsktalande böcker och annat nödvändigt material skickats ner till olika skolor runt om i Uganda. Det var när Cissis elever fick vet att en skola i byn Ikamiro totalförstörts av en storm som de sa att de också vill vara med och hjälpa till.

Olivia, Elisabet, Ester, Axel, och Betanya, är några av de femteklassare som skriver brev till eleverna i byn Ikamiro, Uganda.  

– Nu när deras skola är förstörd behöver de kanske lite pepp tror jag. Det kan vara skönt också att känna att andra bryr sig om en. Jag tror de kommer tycka det är kul att läsa våra brev säger Elisabet, 11 år.

Kraftiga skyfall orsakade stor förödelse i byn för tre år sedan. Stormen kostade 17 personer livet och 31 barn blev föräldralösa medan många byggnader, däribland skolan, ödelades. Av det lilla skolmaterial som fanns finns idag ingenting kvar. Planen var att Cissi skulle åka till byn i våras och lämna över böcker och annat användbart som har samlats ihop av elever. Coronapandemin har dock gjort det omöjligt att fullfölja resan för Cissi och hennes projektkollegor. Medan de väntar på att läget ska förändras arbetar de med insamlingar av olika slag.


Tillsammans har barnen samlat ihop skor till eleverna i Ikamiro, Uganda. Foto: My Hellberg

Eleverna i Snättringeskolan fick veta att barnen i Ikamiro, Uganda spelar fotboll utan skor och använder kokosnötter som fotboll. Detta ledde till att en elev tog eget initiativ och började samla in skor till barnen. En hel kasse full med fotbollskor och även ett gosedjur är nu redo att lämnas över.

Books to Uganda har tidigare samlat in böcker till en annan by. Idag finns ett helt bibliotek upprättat för byns alla invånare. Biblioteket som heter Stockholm library är fylld av böcker som donerats till organisationen.

Det är viktigt att det finns böcker till alla barn. Om man inte har böcker får man ingen bra utbildning och då kan man inte få jobb när man blir stor, säger Ester 11år.

På syslöjden valde Olivia, 11, att sy ett pennskrin till barnen i Uganda.

– När vi är klara med att skriva brev kan vi kanske gör armband som vi kallar för bracelets to Uganda, säger Olivia, 11år. 

Cissi Söderlund menar att barnen är väldigt ivriga att hjälpa till.

– Jag ser ett större engagemang och intresse i deras skrivande när får skriva till barnen i Uganda än en vanlig skoluppgift, säger Cissi Söderlund, lärare och ordförande för Books to Uganda.


Ett brev från Snättringeskolan. Foto: My Hellberg

Den största utmaningen för projektet är finansieringen menar Cissi.

Det krävs pengar för att kunna hjälpa fler skolor, säger hon.

Hjälp tas emot genom donationer av allt från kläder till leksaker som organisationen sen kan sälja på loppmarknad. Man kan även donera lättlästa engelskspråkiga böcker eller skicka pengar till organisationen.

 

Kontaktuppgifter:

Hemsida: https://bookstougandablog.wordpress.com

Melj: cecilia.soderlund@huddinge.se

Swish: 0704-08 27 50