Vaccinet mot svininfluensa togs fram väldigt fort och det visade sig få enorma biverkningar. Nu råder delade meningar om vaccin mot corona. Foto: Pxhere

Kemisten: Klokt att vänta med vaccinet

Av Filippa Weström
Johanna Wachtmeister är disputerad organisk kemist och har arbetat inom läkemedelsindustrin i över 13 år, bland annat som laborerande kemist med ansvar för att utveckla effektiva kemiska processer för potentiella läkemedelssubstanser. Idag är hon fristående konsult och arbetar med kemikaliefrågor.

Hur tänker du kring det nya coronavaccinet?

Jag har funderingar kring om det kommer att vara säkert när det är framtaget så snabbt. Vaccinet mot svininfluensa togs fram väldigt fort och det visade sig få enorma biverkningar. Jag tänker inte ta vaccin, men om man vill ta det så tror jag att det är klokt om man väntar ett tag så biverkningarna hinner upptäckas.

 

Du nämnde att du inte är så rädd för corona, vad beror det på?

För att jag tycker mig ta hand om min hälsa och mitt immunförsvar så pass bra att jag litar på att min kropp skulle klara av en infektion. 

 

Vad anser du om Sveriges corona-strategi?

Helt okej jämfört med många andra länder som stängt ned alldeles för mycket enligt min mening men jag tror det var onödigt att stänga ner gymnasierna i våras.

 

Hur ska vi i framtiden göra för att undvika en liknande kris?

Jag tror att det skulle gynna landets hälsostatus och de allra flestas immunförsvar om gemene man minskade drastiskt på sockerintaget samt de snabba kolhydraterna, framför allt vetebaserade livsmedel.

 

Hur kan det vi äter påverka vårt immunförsvar och skydda oss från smittan?

Baserat på det jag vet om hur immunförsvaret fungerar så är det viktigt att man har ett immunförsvar i balans som inte överreagerar på olika sätt. Till exempel allergier, olika matintoleranser, eksem, autoimmuna sjukdomar med mera beror på att immunförsvaret gått amok. Själv har jag blivit av med både pollenallergi och nötallergi då jag la om kosten.