I Huddinge arbetar flera aktörer med att skapa julstämning, trots att det blir en annorlunda jul i år. Foto: Filippa Weström

Nu nalkas julen i Huddinge

Av Filippa Weström
Vinterns mörker har svept in över landet. Dagen är lika svart som natten och det lilla dagsljus som når oss koncentreras till korta stunder mitt på dagen. Men om bara två veckor kommer Huddinge lysas upp när julgranarna tänds i kommunen.

I affärerna står julpyntet redan på hyllorna. Plastgranar och adventsljusstakar blinkar i lampbutikernas fönster. I Huddinge finns flera aktörer som arbetar för att kommuninvånarna ska få känna julefrid. Huge bostäder ansvarar för julbelysningen i Huddinge centrum som kommer vara på plats den första advent.

– Det handlar om att skapa en plats och en miljö där folk trivs och känner sig trygga, säger Bengt Blomqvist, centrumledare på Huge bostäder.

Inte bara Huge arbetar för att lysa upp kommunen. Parkförvaltningen i Huddinge ansvarar för de granar som kommer att sättas upp i området.

– Totalt handlar det om fem granar som köps in av ett företag som importerar från Europa. Granarna kommer att vara på plats den första advent, berättar Agneta Falck på parkförvaltningen i Huddinge.

Segeltorp, Vårby Gård Centrum, Masmo, Visättra och Stuvsta får varsin gran som är mellan åtta och tio meter höga och i Skogås ska en befintlig gran samt en flaggstång dekoreras med julbelysning. Sjödalsparken blir tyvärr utan gran i år på grund av pågående ombyggnationer, men i Visättra sitter redan belysningen uppe i granen på Sågstuvägen och väntar bara på att tändas.

Karta över julgranar/ljusgranar runtom i Huddinge 2020

Pandemin har förvisso satt stopp för flera av julens evenemang. Gamla stans julmarknad ställs in efter 100 års verksamhet och Jokkmokks julmarknad tar en paus för första gången på 450 år. Folkhälsomyndigheten råder alla att inte fira jul med hela släkten och de som planerat sin årliga vintersemester till Thailand har fått tänka om. Julen 2020 kommer minst sagt skilja sig från andra år.