På Kvinnornas bildningshus i Huddinge anordnas studiecirklar, kurser och roliga aktiviteter. Foto: Victor Thyrberg

På Diagnosvägen får kvinnor stöd med integrationen

Av Victor Thyrberg
På Diagnosvägen i Flemingsberg ligger Kvinnornas bildningshus. Här möts människor från mer än 15 länder, främst kvinnor. Jag möts upp av Ines Merai som är kontaktperson till över 100 personer i Flemingsberg. De flesta är nyanlända och har svårt med språket.

Idag sitter tre kvinnor och samtalar när vi kommer in från den kyliga novemberluften. Rugaya är 32 år och fyrabarnsmamma. Hon berättar att hon kom hit som flykting från Syrien 2014. Svenskan är fortfarande svår för henne och Ines får vara tolk emellanåt.

– Den här mötesplatsen har hjälpt oss jättemycket med att träffa andra och lära oss om Sverige. Vi tar med barnen hit under helgerna för de trivs jättebra här också. Och vi mammor får det stöd vi behöver, säger hon.

Hidayt är 30 år och kommer även hon från Syrien. Hon har tre barn och instämmer med Rugaya att platsen har varit jätteviktig för hennes integration i Sverige.

– För oss som kom hit som flyktingar har den här platsen hjälpt oss att hitta vart vi ska ta vägen. När jag kom hit var jag vilsen, jättestressad, jag kunde inte språket, jag kunde inte förstå myndighetsbrev, det var katastrof, säger hon.

Hidayt önskar att alla som kommer till Sverige skulle ha något sådant här ställe där man får stöd och hjälp. Ines berättar att de tidigare har fått besök av volontärläkare för att prata om mental ohälsa.

– Om jag mår dåligt går det inte bara ut över mig själv, utan även min familj och mina barn. Jag tror att om en sådan här plats hade funnits förut kanske inte samhället hade varit så segregerat, säger Hidayt.

Utbredd rädsla för socialtjänsten

Båda kvinnorna förklarar till exempel att det finns en förvirring kring barnuppfostran och en utbredd rädsla för Socialtjänsten när man kommer hit. Det blir en kulturkrock. Många tror att de ska ta ens barn om man höjer rösten när de inte lyder eller till och med om man inte köper de dyra skorna som sonen vill ha.

– Om barnen gör fel agerar man inte för då är man rädd att Socialtjänsten ska komma och hämta ens barn, förklarar Rugaya.

Hidayt påpekar att det inte är konstigt att unga hamnar i kriminalitet om de aldrig blir tillsagda när de gör fel.

– Detta är fördomar som sprids på till exempel Facebook, och vi jobbar hårt för att de ska förstå systemet. Socialtjänsten är där för att hjälpa till och ge stöd. Vi samarbetar till exempel med BRIS för att hjälpa till att vägleda om föräldraskap i Sverige, säger Ines Merai.

”Ni ska plugga, ni ska lära er svenska”

Lokalen fylls snart på med barn som kommit hem från skolan. Ummu, som kom från Turkiet till Sverige för 46 år sedan, tittar också förbi. Ines berättar att hon är som en mamma för alla här. Hon uppmuntrar de andra på ett strikt sätt.

– Ni ska plugga, ni ska lära er svenska, brukar hon säga. När hon inte är här saknar vi det och slappar, säger Ines skämtsamt.

Ibland arrangeras också födelsedagsfester i lokalen. Hidayt visar stolt upp mobilklipp från sin dotters kalas med tårtor och mängder med mat. De berättar också om en överraskningsfest de nyligen höll för en kvinna från Syrien som aldrig hade blivit firad förut.

– Hon grät mycket när hon hade blåst ut ljusen på tårtan för första gången i sitt liv. Vi grät alla mycket den dagen, säger Ines.

Öppet hus på måndagar

Ines, tillsammans med volontärer, anordnar mängder av aktiviteter, kurser och studiecirklar. De hjälper också till med praktiska saker som att beställa hem bank-id. Ines, som kom hit från Tunisien år 2000, vet hur förvirrande sådana saker kan vara. Tillsammans med deltagarna bestämmer hon vad som ska arrangeras och vilka som ska bjudas in att föreläsa. Fokuset ligger främst på utlandsfödda men hon markerar att alla är välkomna hit. På måndagar håller Kvinnornas bildningshus öppet hus där vem som helst kan komma förbi och se vad de gör.

Läs också: