Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge öppnar ny covid-19 IVA. Foto: Wikimedia commons

Smittskyddsläkare: “Det är helt klart en ökad smittspridning nu"

Av Mathilda Svensson
De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 ökat rejält i Huddinge. Idag öppnar Karolinska i Huddinge en ny intensivvårdsavdelning för covid-19 patienter.
  • Håll två meters avstånd
  • Stanna hemma om du har förkylningssymptom
  • Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Använd handsprit.

Trots striktare restriktioner fortsätter smittan att öka i Huddinge. Sedan vecka 42 har antalet smittade ökat från 65 nya fall per vecka till 381 vecka 45. Samma vecka var andelen smittade 198 per 10 000 invånare i kommunen.

Sedan pandemins början har totalt 2 237 fall av covid-19 konstaterats i Huddinge. För att förbereda för en eventuell andra våg öppnas nu en ny covid-19 intensivvårdsavdelning.

–Inom intensivvården är det inte lika högt tryck just nu som när det var som värst under våren, men det ökar också där. Idag (torsdag) öppnar vi på nytt en covid-19 intensivvårdsavdelning i Huddinge, säger Catarina Thepper, pressekreterare Karolinska universitetssjukhuset.

Trots att smittspridningen av covid-19 ökar känner sig Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge mer redo nu än i våras. I våras var covid-19 en ny sjukdom och nu är kunskapsläget ett annat.

– Idag har infektions- och intensivvårdspersonal lärt sig mycket mer om hur patienterna ska vårdas, vilka läkemedel som fungerar, vad som behövs för att patienterna ska återhämta sig och vilken skyddsutrustning som personalen behöver. Men det är förstås också tungt för personalen, det hade varit bra med en längre tid av återhämtning, säger Catarina Thepper.

Att den stora ökningen sker just nu beror på flera saker, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm. Bland annat är det kallare ute nu så vi ses mer inomhus och därmed är det svårare att hålla avstånd.

–Men eftersom det här är en dropp- och kontaktsmitta så är det viktigaste att vi begränsar våra kontakter utanför dem som vi bor tillsammans med. När vi har levt med covid-19 i nära tio månader så är det många som tröttnat på att isolera sig och orkar inte hålla ut som man borde, säger Maria Rotzén Östlund.

Maria Rotzén Östlunds främsta råd till Huddingeborna är att hålla avstånd till alla du inte bor med, hon påminner om att två meter oftast är längre än vad många tror.

–Det andra rådet är att stanna hemma och isolera sig om man blir sjuk. Även om det är milda sjukdomssymtom. Det tredje rådet är att tvätta händerna med tvål och vatten regelbundet och använda handsprit däremellan. Följer man dessa tre råd kommer smittspridningen minska, säger Rotzén Östlund.