När tjänsten erbjöds i våras ville de flesta få hemleverans av matvaror. Nu efterfrågas även leverans av varor så som böcker och kläder. Foto: Filippa Weström

Gratis hemleverans från Huddinge centrum

Av Markus Asplund
Corona ökar i hela Stockholmsregionen, inte minst i Huddinge. I och med de nya restriktionerna att enbart umgås med dem som man bor med gör Huddinge centrum sitt. Nu erbjuds hemleverans till hushåll i närheten.
  • Ring eller maila och berätta vad du vill ha köpt.
  • De handlar åt dig.
  • Du får ett sms med totalbelopp och ett mobilnummer du swishar till, eller via en länk om du vill betala med kort.
  • Skicka en skärmdump på din Swishbetalning till 0709-31 74 40.
  • Du får varorna hemkörda till dig mellan ca kl 16-18.

Grundtanken är att den som är orolig eller tillhör en riskgrupp ska kunna handla tryggt, men ändå få ta del av varor från de sortiment och butiker som man vanligtvis handlar ifrån. Dessutom kan man fortsätta att stödja sina lokala butiker. Konceptet fungerar så att man ringer eller mejlar in sin beställning mellan kl 14-16 och sedan kommer leveransen mellan 16-18 på kvällen. För att försäkra sig extra mot smittspridning används handsprit och enbart friska personer levererar. Dessutom ställs beställning utanför dörren. I mån av tid kan även mat från restauranger köras hem till dörren.

 

Initiativet kommer från Huddinge centrum som har anlitat företaget Stockholmsmarknader. I dagsläget har de en person på plats, Anna Björkman.

– Vi hade tjänsten en sväng i våras också men i och med de tuffare restriktionerna startades de igång igen. De är redan några som beställer av oss men jag tror att det blir fler under nästa vecka när vi skickar ut lappar i brevlådorna, säger Anna Björkman.

Hon meddelar att de är beredda på att sätta in fler personer som levererar varor i Huddinge vid behov men hittills har schemat gått och pussla ihop.

 

Majoriteten av de som beställer är äldre eller människor som av annan anledning tillhör en riskgrupp. Vad som önskas att få hemlevererat skiljer sig stort.

– Idag har jag varit några svängar på Akademibokhandeln och även på Hemtex. I våras ville de flesta få hemleveranser med mat men många har hittat någon som handlar åt dem. Vi hjälper ju till med olika typer av ärenden och det uppskattas av många, berättar Anna Björkman.