Kajsa Berggren och Peter Henriksson framför granen där de samlar in julklappar.

Donerade julklappar ska ge en god jul till alla

Av Lovisa Widman
Under söndagen kunde Huddingebor lämna gåvor under julgranen som organisationen Giving Back Sweden har ställt upp vid Huddinge station. Klapparna ska doneras till kommunens utsatta invånare. – Tanken är att man ska känna att man hjälper sin granne, säger Kajsa Berggren som varit med och grundat den ideella organisationen.

Bredvid Huddinge station står en julgran i rabatten. Den har ställts upp av Giving Back Sweden, som i år har tagit initiativ till att hjälpa dem som har svårt att få ekonomin att gå runt i jultider.

– Förra året planterades en gran i rabatten och då började folk spontant lägga julklappar där. Då tänkte vi att nu gör vi det lite mer organiserat, säger Kajsa Berggren.

 

I söndags samlades Huddingebor för att bidra med julklappar att lägga under organisationens ”hjärtegran”. Engagemanget för insamlingen var stort.

– Det gick jättebra, det var helt galet. Vi fick in runt tvåhundra julklappar. Det trodde jag aldrig, att det skulle komma så mycket första dagen, berättar Kajsa Berggren.

 

Giving Back Sweden är en ideell organisation som grundades av Kajsa Berggren och Peter Henriksson i november i år. Tanken med organisationen är att hjälpa ekonomiskt och socialt utsatta personer i Huddinge med omnejd. De samarbetar med privatpersoner och företag för att samla in pengar, matkassar och andra nödvändigheter till behövande. Nu fokuserar Giving Back Sweden på att hjälpa familjer inför julen.

– Nittio procent av våra ansökningar är barnfamiljer och julen är ju barnens högtid. Men vi vill också fånga in de ensamma människorna, äldre och pensionärer. De har det också knapert, säger Kajsa Berggren.

 

Organisationen har redan börjat dela ut gåvor till de som är i akut behov.

– Några familjer som behövt hjälp har redan fått matkassar. Framöver tar vi gärna emot donationer i form av presentkort på mat, säger Peter Henriksson.

 

Giving Back Sweden kommer finnas på plats vid Huddinge station varje söndag i december fram till jul för att ta emot julklappar. Organisationen tar även emot bidrag via Swish och från företag.