Jimmy Askelius blev utsedd till Årets Mellanstadielärare på Lärargalan i oktober. Han arbetar på Visättraskolan i Huddinge. Foto: Pressbild Lärargalan

Jimmy blev Årets mellanstadielärare

Av Sofia Lindgren Nolan
Jimmy Askelius blev utsedd till Årets mellanstadielärare under Lärargalan som sändes i SVT i söndags.

Hallå där Jimmy och grattis till titeln Årets mellanstadielärare.

Vad betyder priset för dig?

– Jättemycket! Det är ett kvitto på att det är viktigt att lägga ner mycket tid på att skapa goda relationer med eleverna. Det betyder att jag gör någonting rätt helt enkelt. Min åsikt är att betyg inte är det viktigaste. Kan jag få dem att bli säkra på sig själva, få en bra självkänsla och bli en bra medmänniska, så har de kommit långt.

Varför valde du att bli lärare?

– Jag hade ingen dröm om att bli lärare. 2005 gick min restaurang i konkurs och samtidigt träffade jag min nuvarande fru. Hon flyttade till Stockholm och började plugga till lärare på Södertörns högskola. Jag som alltid gillat skolan bestämde mig också för att börja plugga till lärare.

Din nuvarande arbetsplats, Visättraskolan, har haft ett dåligt rykte. Kan du berätta mer om det?

– Jag och min fru vikarierade på Visättraskolan 2008-2009, innan Semira Vikström blev rektor. Då sa både jag och min fru att vi aldrig skulle börja jobba där. Men så fick vi höra att det började hända saker på Visättraskolan och att Semira kommit dit. Idag fungerar det löjligt bra! Allt som man som lärare vill ska fungera fungerar.

Hur kopplar du av efter en stressig dag på jobbet?

– Jag har tre yngre barn så jag vet inte men efter att barnen somnat brukar jag och frugan koppla av genom att titta på serier i soffan. Sen spelar jag i ett band. Det är jag och musikläraren som spelar blues och rock.

Hur ser årets julfirande ut på Visättraskolan?

– Vanligtvis brukar vi ha Tomterocken, en show där vårt skolband framför julklassiker i Flemingsbergs idrottshall. Men i år kommer vi att ha en digital julkalender. Till varje lucka har vi spelat in musikvideos och sketcher. Som utomstående kan man följa det på skolans Facebook eller Instagramkonto.