Rasmus Larsson har sparat in flera miljoner på att bygga drömhuset på egen hand. Foto: Lovisa Widman

Kärleken till Huddinges skogar blev husprojekt

Mitt ute i Huddinges skogar bygger Rasmus Larsson sitt drömhus. Ett hus som ska vara i samklang med den omliggande naturen men samtidigt präglas av modern arkitektur. Bygget uppmärksammades tidigare i veckan i Tv4:s program Grand designs. – Jag hoppas ju att vi kan bo kvar här hela livet. Det är nog mitt livsverk det här, säger Rasmus Larsson.

28-årige Rasmus Larsson har sedan länge drömt om att flytta närmre naturen. Just nu bor han tillsammans med sin flickvän i en lägenhet i Huddinge. Men för att göra drömmen om närhet till naturen till verklighet bygger han nu ett hus i skogen.

– Jag är uppvuxen i Huddinge och har varit mycket i de här skogarna. Det var så jag fick idén till att bygga det här huset, säger Rasmus Larsson.

 

Huset är ritat av formgivaren Jonas Bohlin tillsammans med arkitekten Hans Murman. Det är byggt helt i trä, till och med isoleringen. Huset kallas Skogsvillan eller Spjutet i skogen av formgivarna. Jonas Bohlin har sedan tidigare endast ritat ett hus och Skogsvillan blir formgivarens sista uppdrag innan han går i pension.

 

Naturen har hela tiden stått i fokus för bygget, både i materialval och i utformningen av huset. Rasmus Larsson beskriver att under soliga dagar släpper de stora fönstren in ett vackert ljus samtidigt som de skapar närhet till naturen utanför. Målsättningen har varit att göra ett så litet ingrepp i naturen som möjligt vid byggandet och bara några få träd har huggits ned för att göra plats åt huset.

– Jag ville bygga något som var speciellt. Jag har varit med och byggt många vanliga hus men det här känns som något mer unikt, säger Rasmus Larsson.

 

I det senaste avsnittet av Tv4:s program Grand Designs uppmärksammas det ovanliga husbygget. Sin medverkan i programmet beskriver Rasmus Larsson inte bara som roligt utan också som en drivkraft i byggandet.

– Då tvingades man att sätta riktiga deadlines, eftersom de var här och filmade under ett år ungefär. Då behövde saker hända mellan gångerna de var här, berättar han.

 

Rasmus Larsson, som till vardags jobbar som snickare, har sparat ihop till husbudgeten länge och byggt hela huset själv, med lite hjälp av sin pappa och sin bror. Genom att göra det har han sparat flera miljoner kronor som annars hade gått till att anställa en byggfirma.

– Istället har jag gett av min tid. Jag har inte haft någon fritid direkt, säger han och ler.

 

Man kan följa Skogsvillan på Instagram via kontot skogsvilla_1. Man kan också följa bygget i programmet Grand Designs som sänds på Tv4.