"Ingen Robin Hood-verksamhet"

Av Joy Klackenberg
De misstänks ha smugglat runt 170 flyktingar från Milano till Sverige.
– Människosmuggling är ingen Robin Hood-verksamhet, det handlar enbart om att tjäna stora pengar, säger Leif Svensson, kommissarie på NOA, polisens nationella, operativa avdelning.

Vid Södertörns tingsrätt pågår just nu förhandlingar där tre män i 35-årsåldern åtalas för organiserande av grov människosmuggling.

De tre misstänkta männen uppges ha tagit mellan 5000 och 10 000 kronor betalt för att frakta flyktingarna landvägen från Milano. Vissa vittnen uppger att de inte betalat någonting alls för resan. Många av de hörda har tidigare koppling till smugglarna.

– Vi ville bara bort från Italien och min svärdotters svåger körde oss till Sverige. Jag fick äntligen återse mina barn och för det är jag evigt tacksam, säger en kvinna från Syrien under vittnesförhör i rätten.

 

Enligt Leif Svensson brukar det kosta mellan 80 000 och 300 000 svenska kronor att med hjälp av smugglare ta sig till Skandinavien. Att de åtalade misstänks ha tagit betydligt mindre betalt än så ser han som anmärkningsvärt, men inte omöjligt.

­­ – Ja, det är ju märkligt förstås, men man tar väl det man får. Pengar är alltid pengar, säger han.

De flesta som sysslar med grovt organiserande av människosmuggling är enligt NOAs rapport om organiserad brottslighet multikriminella.  Ofta smugglar man inte bara människor utan även vapen och narkotika.

Att de tre misstänkta männen i det pågående fallet tidigare är ostraffade ser förvarsadvokat Johan Åkermark som ett tecken på deras oskuld. Han menar att detta inte är ett fall av organiserad brottslighet.

Förhandlingarna är nu inne på sin elfte dag av fjorton schemalagda. Domen väntas komma i början av december.