Klass 5a säljer kaffebröd Foto: Annie Ericsson

En mans skräp är
en annans skatt

Av Annie Ericsson och Sabrina Dridi
I söndags var det säsongens sista centrumloppis i Huddinge. Trots snö och blåst så hade cirka 30 loppissäljare tagit sig dit och ställt upp sina saker för försäljning.

Det är för sjunde året i rad som Huddinge IK anordnar centrumloppis i Huddinge centrum på Sjösalatorget. Tre gånger per år kan man ta del av den stora superloppisen i Sjödalsparken. Där finns över 200 bord. Varje säljare betalar 200 kronor för ett bord, varav 150 kronor av dem går till Huddinge IK. Palle Liukkonen är ansvarig för loppmarknaden sedan 2010. Han jobbar på Huddinge IKs kansli och är innebandyansvarig.

– En del har rensat hemma och vill bara bli av med sina gamla saker och få in lite extra pengar. Sedan finns det de som är vana loppisveteraner som ställer ut nästan varje vecka. De vet vilka priser dem ska ta för sina prylar, säger Palle.

Familjen Svanfeldt ställer ut på centrumloppisen för första gången. Bosse Svanfeldt tycker att barnleksaker, kläder och bilbarnstol är sakerna som säljer bäst. Julpynt har de inte sålt någonting av.

– Vi har rensat vinden och säljer saker som vi inte har användning för längre, säger Sofie Svanfeldt.

Förutom loppisborden fanns även blomförsäljare på torget, en korvvagn och en skolklass som livade upp stämningen med höga rop: ”Kom och köp kaffebröd!”. Med snabba danssteg drog barnen till sig mycket uppmärksamhet. Barnen kom från klass 5a på Solfagraskolan i Huddinge. De sålde kaffebröd för att samla in pengar till någon klassaktivitet i vår.

– Ungarna tycker det är kul. Vi får se hur det går men det har gått bra på förmiddagen. Loppisen drar folk och det är en fördel, säger Ann Christin Skrinde, mamma till ett av barnen.

Det är första gången som klassen står och säljer i samband med loppisen. I maj finns planer på att sälja där igen.

Loppis och second hand är mer populärt är någonsin. Det finns alltid någonting för alla, i alla åldrar. Samlarobjekt och originella saker kan man hitta för en billig peng.