Etiketterna satte Sverige på världskartan. Foto: Johannes Widergren

Tändsticksetiketterna som gjorde Sverige världskänt

Av Johannes Widergren
Litografi, tändsticksaskar och framväxten av svensk industri. Just nu visas utställningen Made in Sweden, som berättar hur tändsticksetiketterna gjorde Sverige känt över hela världen.
Litografiska museet ligger på Sundby gårdsväg 6 i Huddinge. De har öppet för allmänheten 11.00 - 15.00 på onsdagar, men gruppvisningar går att boka även andra dagar.

Under 1800-talet exporterades svenska säkerhetständstickor till hela världen, och de slagkraftiga etiketter på askarna blev allt viktigare i konkurrensen mellan fabrikerna.

– Etiketterna blev till och med så viktiga att tändsticksfabrikerna stred i domstol för att skydda sina varumärken, säger Birgitta Modigh, ordförande i föreningen Litografklubbens Arkiv

Snart blev etiketterna allt färggrannare.
– Det kom motiv med djur, myter och sagor, byggnader, kungar, kända personer, ny teknik och exotiska miljöer.

Det utvecklades till en enorm industri, tack vare att den litografiska tryckkonsten slog igenom på mitten av 1800-talet.

Mycket att titta på

Litografiska museets utställning Made in Sweden berättar om vilken viktig roll tändsticksetiketterna spelade i den svenska industrins framväxt. Utställningen består av tändsticksaskar, etiketter och framför allt tryckstenar med motiven bevarade från flera olika fabriker. Bland annat finns en stor samling etiketter från Tändsticksfabriken Sirius i Lidköping som exporterade till Indonesien, Indien och Afrika.

Hur hamnade utställningen i Huddinge?

På museet hänger flera stora tygvepor som målar upp historien bakom tändsticksetiketterna. Dessa har lånats in från Tidaholms Museum. Birgitta Modigh är ordförande i den förening som driver museet, och det var när hon besökte Tidaholm i somras som hon fick idén till utställningen.

– Tidaholm är ett centrum för litografi i Sverige, och vi har mycket kontakt med dem. Jag såg de där tygveporna och frågade om vi fick låna dem, och det gick bra.

 

Se Nytt i Flempans tv-inslag om Litografiska museet här!

Läs också: