Sabrina Ibenjellal använder spoken word som ett utlopp för känslor. Foto: Midya Dakik

Hennes verklighet skakar lyssnarna

Av Midya Dakik
— Jag rimmar väldigt mycket i mina texter, de är mycket flow, det är inte rap och det är inte melodi, det är någonting mitt emellan där. I dag identifierar Sabrina Ibenjellal sig som både poet och spoken word-artist.

Sabrina Ibenjellal är en 22-årig tjej, uppvuxen i Visättra. I somras tog hon examen i affärsutveckling och IT-lösningar och vann SM i poesi med sitt lag Förenade Förorter. I dag åker hon på turné och spoken word-giggar. Förenade Förorter är en grupp ungdomar som tävlar i poesi.

— Vi har varit överallt, på ställen jag inte ens minns namnen på. Innan har jag bara varit i Stockholm och kanske Göteborg någon gång. Men nu giggade vi i Kramfors, Sundsvall och nere i Malmö någonstans. Största gigget vi har haft hittills måste nog vara Ordspråk, Uppsala International Poetry Festival, säger Sabrina.

Def Jam Poetry väckte intresset

Sabrina fick intresse för poesi, eller spoken word-konst, när hon såg programmet ”Def Jam Poetry” på Youtube och föll direkt. Hon anmälde sig för en workshop med poesinätverket Revolution Poetry och började uppträda tillsammans med dem. Men efter en kort tid lade Sabrina poesin på is för att kunna fokusera på sina studier. Men när hon sprang på sin vän och en av grundarna av Förenade Förorter, Amer Sarsour, fick hon andra tankar.  

— Han catchade mig utanför Matmakarna här på Södertörn en dag och berättade om en idé han hade med en polare. Att de skulle starta en poesitävling och att jag skulle vara med. Jag var osäker i början men efter många om och men övertalade han mig och jag vann min första deltävling och sedan gick jag vidare till SM.

Hemligt projekt

Poesin är ett utlopp för henne och hennes känslor, hon såg det som en lösning. Samtidigt kan hon påverka människor och det som motiverade henne mest är människor som tar illa upp av hennes verklighet av motgångar och rasism

— Egentligen vann jag SM-tävlingen eftersom folk blev så påverkade av mina texter, de kom till mig och började skälla ut mig. Och för att jag skrev en så bra text, så jag kände ja men jag har gjort min grej, jag är liksom klar.

I dag är Sabrina Ibenjellal en självsäker poet, med att få människor att reagera och reflektera över hennes ord. Hon har även skrivit krönikor för Södra Sidan och har ett projekt tillsammans med Sveriges Radio som förnärvarande är hemligt.