Oscar Gyllander, kulturredaktionen. Foto: Felix Björkman

Krönika: Gratis inträde på museum vinner alla på

Av Oscar Gyllander

Ta en välbevarad gammal byggnad, upprusta den med stilren ”industrial chic”-design, häng upp fotografier från några av världens största fotografer, sätt ett hiskeligt högt inträde plus en dyr och fin restaurant som är så hipp att sotarmössan ramlar av. Vad får du då?

Jo, du får en av kultur-Sveriges mest besökta institutioner med över 500 000 årliga besökare, 150 anställda och som självklart gör miljonvinster. Och kanske det viktigaste, du får en av Sveriges bästa kulturupplevelser, Fotografiska.

Regeringens beslut om gratis inträde på statliga muséer trädde i kraft den första februari i år. Detta har väckt känslor. Grundarna för fotografiska Per och Jan Broman skickade nyligen ett argt brev till Konkurrensverket där de påstod att den nya reformen för statliga museer skapar en oschysst konkurrenssituation. När den ena statliga delen får bidrag och stöd kommer de privata aktörerna skrika sig hesa. Det har de alltid gjort och kommer alltid att göra.

Jag är själv mån för öppen konkurrens och fria marknader, helst med så liten statlig inblandning som möjligt. Men när det kommer till kultur har jag en annan uppfattning. Med hänsyn till kulturens starkt folkbildande karaktär bör staten se till att grundläggande kulturella plattformar alltid finns tillgängliga. Om det görs genom gratis inträde på muséum så är jag med, oavsett den något ”oschyssta konkurrenssituationen.”

I samband med Fotografiskas protest delade Daniel Swedin på Aftonbladet ut ett svidande ironiskt slag mot dagens nyliberala hållning:

"Man undrar vad nästa steg är. Ska det privata leklandet anmäla kommunala lekplatser för att barn leker gratis där? Ska bokaffären anmäla bibliotek för att de senaste böckerna går att läsa gratis där? Ska bryggeriet anmäla svenska kommuner för att de förser sina medborgare med dricksvatten?"

Många av de som aldrig har gått på ett museum eller de som skyr kultur kommer troligtvis aldrig att gå på Fotografiska. Men chansen ökar att de nu gratis besöker ett museum, just för att det är gratis, får upp ögonen för kulturen och därför en dag betalar in sig på Fotografiska. Det kallar jag win-win.