Elin Tisell från Teater Sláva är en av de nominerade till Huddinge Glöder kulturpris. Foto: Teater Sláva

Hon hyllas för sitt integrationsarbete

Elin Tisell är en av Huddinges eldsjälar, som brinner för att skapa en välkomnande stämning i kommunen. Nu är hon nominerad till Huddinge kommuns kulturpris, för hennes goda jobb med nyanlända barn och ungdomar.

Den första december går årets Huddinge Glöder av stapeln. Bland de nominerade till Huddinge kommuns kulturpris finner vi Elin Tisell, från Teater Sláva. Tillsammans med sina kollegor har hon arbetat intensivt för teatern, med inriktning på integration.

­­­– Jag har jobbat här sedan år 1997. Här har jag gått igenom alla möjliga utvecklingsfaser. Det har blivit en hel del ideellt arbete, men genom glädje och lust har vi skapat en underbar arbetsplats, säger Elin Tisell till Nytt i Flempan.

Teater Sláva arbetar främst med fysisk teater där individens rörelser är i fokus. Under senare tid har de arbetat med ensamkommande flyktingbarn.

– Mycket av det vi gör är rörelsebaserat, men samtidigt lägger vi en hel del energi på det pedagogiska arbetet. Vi har en ungdomsgrupp på tisdagar, helt ideellt och helt kostnadsfritt. I ungdomsträningen har vi en härlig blandning av nyanlända, ensamkommande ungdomar. Det är en bra integrationspunkt och en fantastisk plats att mötas över gränserna.

Trots att personalen och ungdomarna inte pratar samma språk så har de lärt sig att kommunicera genom sin teater.

– Där är vår teaterform genial! Den är inte språkburen eller överdramatiserad. I somras hade vi ett två veckor långt projekt med boenden för nyanlända. I och med att vårt arbete är fysiskt räcker det med att titta och härma. Då spelar det ingen roll vilket språk någon talar.

Hur reagerade du när du fick reda på att du var nominerad till Huddinge kommuns kulturpris?

– Jag blev alldeles skärrad och nervös, rentav generad. Det tog några timmar innan jag kunde ta in hur positivt och uppskattande det var. Det är jättehäftigt egentligen.

Hur skulle det kännas om du fick vinna?

– På ett sätt vore det ett erkännande. Samtidigt får jag erkännande från folket vi arbetar med dagligen, men det är stort att det kommer utifrån. Oavsett hur det går är det en stor ära att få vara nominerad. Det ger kraft och styrka och fortsätta med vad jag gör.

Läs också: