Lamporna ställs ut i mitten av entrén. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Bland ljus i höstmörkret

Av Klara Svedäng
Om mindre än en månad infaller årets mörkaste dag och redan i dag är solen bara uppe sju timmar. På Nordiska museet pågår en utställning om hur ljus påverkar oss och hur vi påverkar ljuset.

I ett rum hänger tavlor och fotografier som lyckats gestalta ljuset. Där finns bland annat en tavla av Anders Zorn och dikten Juninatten av Harry Martinsson: ”Juni natt blir aldrig av, liknar mest en daggig dag”. Ludvig Hökegård, som själv målar och säljer tavlor, är besökare på museet och tycker de vardagliga platserna på tavlorna blir fina genom belysningen i bilden.

– De var otroligt vackra, fina hantverk. Jag blev verkligen inspirerad av att arbeta med ljus.   

Efter rummet med tavlorna får besökaren uppleva ljuset genom åren i olika installationer. Från eld, till kristallkronor, till elektricitet.  I entrén ställs olika lampor ut längs med en sicksack-vägg. Det är som att gå en runda på ett ganska tomt IKEA, till och med taklampan ”Maskros” finns att se. I sista rummet om ljusets utveckling påpekas att trots möjligheten till elektiskt ljus föredrar många människor mjukare ljuskällor, som stearinljus och eldstäder. Det blir tydligt när ovetande besökare trycker på knappen i mitten av rummet som får ljusrör att blända alla närvarande och plötsligt förstörs den trevliga atmosfären på museet.

 

Det finns en avdelning utan ljus. Det är ett mörkt rum med små stjärnor i taket, så mörkt att det nästan inte går att hitta ut. Där inne rör sig ett konstgjort norrsken framför åskådaren. Det är vackert och tyst där inne, men det märks att det inte är på riktigt.

Utställningen känns halvklar. Varje tema har ont om utrymme och även fast det är intressant att uppleva ljuset från flera perspektiv blir det spretigt. Ett norrsken är för stort för ett litet rum och i en stor museumlokal känns en utställning om lampor för liten. Att faktiskt gå på IKEA hade varit roligare än att se lamporna uppradade i entrén. Men det är ändå trevligt att lämna novembermörkret och i stället uppleva ljuset.