Vid tryckmaskinen Johanna görs kort med blommor. Foto: Klara Svedäng

Häst efterlyses!

Av Klara Svedäng
En plansch föreställande en häst trycktes i början av 1900-talet. Var finns den nu? undrar Litografiska museet.
– Vi har letat och tänker att med hjälp av utställningen kanske vi får svar på den frågan: var finns den? säger Birgitta Modigh, ordförande i föreningen Litografiklubbens Arkiv.

På söndag öppnar Litografiska museet i Huddinge en utställning med förarbetet till verket.

Vid en liten tryckmaskin arbetar en konstnär ensam inför nästa utställning. Vid tryckmaskinen Johanna tillverkas små kort med blommor i grönt och rosa. Det rasslar i ateljén på Litografiska museet.

Innan museet blev verksamt 2005 var det en förening som samlade gammalt litografiskt material. I sina arkiv har museet 2000 gamla tryck med reklamaffischer, tändsticks- och punschetiketter. Verket Hästen har länge funnits i deras samlingar. Den föreställer en genomskärning av en häst och är en litografi, vilket innebär att det är ett verk som först målas på en sten eller plåt med en fet krita som färgen kan fastna i innan den körs i en tryckmaskin. Det är en teknik som gör det möjligt att massproducera konstverk och har använts för bland annat plåtburkar och tändsticksaskar.

Ingen vet inte var affischen är

Hästen donerades av litografen Göte Lindkvist vid okänd tidpunkt till Litografiklubbens Arkiv, som idag driver Litografiska museet. Hästen har antagligen tillverkats som läroplansch för veterinärstudenter, på begäran av Skolstyrelsen eller liknande. Troligtvis har det fullständiga verket förklarade texter, men detta är bara spekulationer eftersom Litografiska museet bara har förarbetet till Hästen.

– Tanken med utställningen är framförallt att visa hur avancerat ett sådant tryck var. Och sen naturligtvis om någon hittar den här planschen som vi tror finns någonstans, säger Birgitta Modigh, ordförande i föreningen Litografiklubbens Arkiv som driver Litografiska museet.

Stort arbete

Litografi är en komplicerad teknik i många steg och det krävs stor skicklighet för att göra ett hantverk som Hästen.

– Vill litografen ha en brun ton byts den ut mot lite gult, lite rött, lite blått och då måste han veta exakt hur mycket av varje färg som ska vara där, säger Manfred van de Loo, tryckare vid Litografiska museet.

Hästen är gjord i sju färger och har därför tryckts i tretton mellansteg för att konstnären ska kunna försäkra sig om att färgerna blir rätt. Alla dessa tretton blad finns på Litografiska museet, men eftersom materialet är stort och tryckt på tunt papper är den svår att hantera och går inte att ställa ut i den lilla lokalen. I stället kommer fotokopior av arken att visas på museet från och med söndag. Originalen ligger i en trälåda.

En man kommer in i personalköket. Det är något problem vid tryckmaskinen Johanna. En sten är skev.

Med dagens teknik kan det verka märkligt att arbeta för att trycka en enda bild under sex månader, men det är så lång tid Manfred van de Loo misstänker att det tog att tillverka Hästen. Det är mycket information som fattas kring Hästen, men Manfred kan med hjälp av den fakta som finns om litografen Göte Lindkvist och sin vetskap om litografi anta en hel del. Bland annat att den borde vara tryckt någon gång under 1930-talet.

Birgitta vänder sig mot Manfred och berättar om en bekant som hade besökt ett ridhus med en hästplansch för 20 år sedan.

– Nu skulle han tillbaka dit och kolla.

– Om det är den? frågar Manfred.

– Om det är den. Så det kan ju vara någon som rider som kanske har sett den någonstans.

– Kanske hänger den här uppe utan att vi vet om det, säger Manfred och pekar mot stallet precis bakom museet.