Även vuxna kan göra piruetter över dansgolvet. Foto: Pixabay

"Ibland överraskar jag mig själv"

Av Linnea Ivares
Många unga drömmer om att få dansa i eleganta kjolar och tåskor. Men du behöver inte vara ett barn för att börja med balett. Visst är det svårt, men även vuxna kan glädjas av att göra piruetter över dansgolvet.

För fyra veckor sedan köpte jag mina första dansskor. För tre veckor sedan gick jag på min första balettlektion. Äntligen var det min tur.

Under en lång tid har jag fascinerats av ballerinors rörelser. Jag minns speldosan vars melodi väckte en roterande dansös. Jag beundrar dem som viger sina kroppar åt dansen, de vars kroppar andas dans och de som trots motgångar och skador har dansat sig genom livet.

Min mor, som dansat genom tonåren, är och har alltid varit en stor inspiration. I början av mellanstadiet besökte jag för första gången en balettlektion. Det har varit en livslång dröm som nu blivit verklighet.

Att dansa balett har visat sig handla om mycket mer än att göra svängar på tåspetsarna. Viljan ska alltid finnas där och om du inte kämpar kommer du ingenstans. Lektionerna är tuffa och läraren har alltid ögonen på dig och korrigerar eventuella misstag som du, eller andra, gör. Hon må vara sträng, men fantastisk. Efter bara tre veckor har jag, dagarna efter, träningsvärk i muskler jag tidigare inte visste fanns. Positionerna och rörelserna är ansträngande och det krävs både styrka och vighet för att utföra dansen. Det ger dig inte bara fysiska, utan även musikaliska och konstnärliga färdigheter. De graciösa, mjuka rörelserna gör att du aldrig känt dig vackrare.

Många tycker säkerligen att det är konstigt att börja dansa balett i vuxen ålder, men jag har aldrig haft roligare och aldrig har jag mått så bra. 90 minuters lektion känns plötsligt som 90 sekunder.

Som barn undersöker vi kroppen i form av lek. Att börja en aktivitet som vuxen kan innebära en ny chans att lära känna och ta kontroll över sig själv. Drömmer du om någonting tillräckligt mycket har åldern ingen betydelse. Att vara ”för gammal” ska inte vara ett hinder. Allt handlar om att våga och försöka tänka bort de negativa tankarna: Vågar jag? Tänk om de andra är bättre än jag? Tänk om jag inte passar in?

Är jag bra på att dansa? Kanske. Men ibland överraskar jag mig själv. När en koreografi som tyckts vara omöjlig plötsligt sitter är känslan obeskrivlig. Att som vuxen våga testa nya saker och gå utanför sin bekvämlighetszon är nyttigt. Livet är inte slut för att du växer upp.