Julkort tillverkas för fullt på Vårby bibliotek Foto: Anton Ekström

En eftermiddag på
Vårby bibliotek

På Vårby bibliotek kan vem som helst mellan fem och tolv komma och pyssla. Denna tisdagseftermiddag är temat julkort, med små avbrott för bus.

Klockan 15:00 ramlar tio glada tjejer i tolv-årsåldern in. Alla får reda på vad dagens pyssel kommer att handla om och snabbt börjar de klippa och klistra. Glittret och kreativiteten flödar.

Efter ungefär en kvart kommer en kille in, men inte med intentionen att julpyssla. Han observerar vad de andra gör, häller ut glitter över en av tjejernas julkort och flyr scenen. Handledaren springer fort efter och är borta i några minuter. Utifrån ljuden utanför ger hon honom en ordentlig utskällning. Hon hade nämligen precis berättat för tjejerna att de måste spara på glittret.

Klockan är nu 15:30 och intresset börjar dala. Det märks att det finns mycket mer att fokusera på utöver julpyssel; konversationer om allt och inget till ljudet av konstanta mobilnotisers plingande. Några måste gå hem och när en går följer snart resten efter.

Nu blir det ett skifte bland julpysslarna, tjejer går och in kommer fyra lite äldre killar.

Deras intresse för julkort finns inte där utan de vill hellre lattja runt. Det möts av ett strängt nej: ”var här och pyssla eller gå ut”. Killarna gör till en början motstånd men rätt var det är så sitter även de och gör julkort. Tonen är lite lätt ironisk, gör de det för att fördriva tiden till fotbollsträningen eller tycker de verkligen om det? Troligtvis har de roligare än vad de vågar erkänna.

Snart är den trevliga stämningen tillbaka, alla har kul. Gruppen är förändrad men pysselkänslan består. När killarna kom in verkade det som att situationen skulle urarta men så blev inte fallet. Inför pysslandet är alla jämlikar.