Gratis musik för Vårbys barn

Av Percy Oropeza Cano
– Det är svårt att lära sig att spela fiol, säger Stephanie Njenga. Hon var en av många som testade instrument på Kulturskolans Öppet hus-kväll i Vårby gård.

I onsdags höll Kulturskolan Huddinge sitt årliga Öppet Hus-event i Vårby gård. Lärare och elever spelade fiol och saz runt centrum. På kvällen blev det dans. Barnen fick testa på olika stråkinstrument som fiol och cello och träna dans. Enligt David Marszalek, kulturskolechef i Huddinge,  kommer bara tre procent av alla elever i kulturskolan från Vårby gård.

– Det är alldeles för få, tyvärr, kommenterar han.

Suzanne Persson, projektansvarig för eventet och musiklärare, har märkt hur elevantalet sjunkit genom åren. Hon har varit musiklärare i området sedan 1987 och har sett hur Vårby gård har förändrats.

– Elevantalet ebbade ut, de blev bara färre och färre. Till slut gick det inte att åka hit och vi var tvungna att centralisera verksamheten, säger hon.

Både hon och David Marszalek hoppas att nå ut till fler elever med satsningen Öppen kulturskola. Med hjälp av ett bidrag på en miljon kronor från Kulturrådet är tanken att Kulturskolan i Huddinge ska locka nya målgrupper. Tre dagar i veckan kan barn i området få lektioner i traditionella instrument som fiol och keyboard, men även ovanligare instrument som saz, kaval, darbuka och oud. Barn i årskurs 4 till 6 kan komma dit helt utan förkunskaper och verksamheten är gratis, till skillnad mot Kulturskolans övriga kärnverksamhet.

– Utan bidraget hade vi inte kunnat göra detta. Vi finns i många kommundelar, som Vårby gård, Skogås och Huddinge Centrum. Till hösten startar vi även i Flemingsberg, säger David Marszalek.

En av utmaningarna är att nå ut till direkt till unga, och Suzanne Persson menar att de borde vara mer aktiva på sociala medier som Facebook och Instagram. Men än så länge annonserar de på Unghuddinge.se, Huddinges ungdomsportal, och har även besökt 85 olika lågstadieklasser runt Huddinge.

– Drömscenariot vore att vartenda barn skulle gå hos oss och göra något, säger Suzanne Persson.

Några av dem som tog del av Kulturskolans olika workshops var Anne Njenga tillsammans med barnen Stephanie och Christina. Anne Njenga säger att hon inte visste om eventet på förhand, men att det uppskattades av barnen.

– Det var bra, men svårt att lära sig att spela fiol, säger Stephanie.