Från vänster: Ove Wahlqvist, Inga-Britt Gustafsson, Stig Larsson. Foto: Filip Ahldén

På väg mot SM i poesi

Inga-Britt Gustafsson vann finalen i poetry slam med sina dikter "Flyktiga tankar" och "Ombytta roller”. – Vi har haft 8 deltävlingar, och nu är det dags för finalen, säger Bengt Malmsten, arrangör och tävlande. De tre vinnarna kommer att få tävla i poetry slam SM i Göteborg.

Finalen hölls den 5 april på kulturhuset Lyktan i Trångsund. Tävlingen startade i september och sedan dess har de tävlande tagit sig vidare till final. Reglerna är enkla. Varje tävlande har tre minuter på sig att läsa sin dikt. Varje tävlingsdeltagare får läsa två dikter. En jury på fem personer ger därefter bedömning på en skala från ett till tio. Den som har fått högst poäng vinner.

 

– Jag tror tävlingsmomentet inspirerar folk till att skriva. Det blir som en morot för dem, säger Bengt Malmsten som är tävlande och arrangör. De tre vinnarna som får åka vidare till SM i Göteborg är Inga-Britt ”IB” Gustafsson, Stig Larsson och Ove Wahlqvist.

 

– Känslan är fantastisk, jag älskar att skriva. Det är väldigt kul att få höra vad andra tycker, säger Inga-Britt ”IB” Gustafsson som kom etta i finalen.

 

 I SM kommer vinnarna tävla mot yngre poeter och med en yngre publik. Något som kan skapa problem.

 

– Jag tror att det kommer vara mycket rap och hip hop under SM, Det känns som att jag kommer att behöva korta ner mina texter, säger Stig Larsson, 72år som kom trea i finalen.

 

Han tror inte publiken kommer att orka med hans långa dikter och det kommer att bli svårt att konkurrera. 

 

– Till exempel ”Jag är ett nummer i en bostadskö, god dag tack och adjö”, säger Stig Larsson.

 

– Det viktigaste med poesi är att våga visa sina känslor. Det är något som vi ser mindre och mindre av idag. Folk stänger inne sina känslor, säger Inga-Britt ”IB” Gustafsson.