Carlos Rojas på sin bokrelease.

Carlos Rojas på sin bokrelease.

”Vi kan ta emot fler flyktingar”

Sverige borde kunna ta emot fler flyktingar – men hur ska det gå till? Det frågar samhällsdebattören Carlos Rojas sig i sin nya bok ”Var går gränsen”.

Carlos Rojas har arbetat med segregation och flyktingfrågor i många år. Han är nu aktuell med sin bok ”Var går gränsen” som lyfter frågan om hur ett demokratiskt land kan ta emot flyktingar på ett säkert sätt.

Han berättar att hans engagemang kommer från hans uppväxt. Han växte upp i Vårby gård med människor som invandrat runt sig, och säger att han märkte att medierna ofta beskrev dessa människor som ett hot eller ett problem.

Han själv hade en helt annan bild och han bestämde sig för att göra ett yrke av att visa det han själv tycker är sant – istället för fördomar eller överdrifter.

– Vårby gård är en plats det är lätt att vara stolt över. Människorna där, i alla skeden av livet, har alltid erbjudit mig värme och gemenskap.

Från att endast jobba lokalt som tonåring har Carlos Rojas nu åkt världen över för att samla information och fakta. Han har varit i Ghana för att ta del av deras synsätt på flyktingar.

– Där har de ett helt annat sätt att se på saken än vad vi har här, det är otroligt intressant och viktigt att belysa olika tankesätt inom ämnet.

Under den närmaste tiden vill han börja jobba praktiskt med att få fler demokratier att ta emot flyktingar. Som ett första steg har Carlos Rojas startat en studiecirkel för alla som är intresserade. Syftet är att de ska prata om hur vi på bästa sätt kan ta emot fler flyktingar, och om varför det är viktigt.