Foto: Frida Englin Danielsson

Seniorkören kvittrar kravlöst

Av Frida Englin Danielsson
– Glädjens kör är Kvitterkören, säger frivilligsamordnare Ann-Louise Bergquist. Varannan onsdag samlas Kvitterkören för seniorer, närstående och seniorvolontärer på Rosendalsgårdens äldreboende i Huddinge.

– Det här är inget jag startat för att jag ville, det var seniorerna som bad mig. Jag är inte världsbäst på att sjunga och kan bara spela några ackord på gitarr. Men fokus ligger inte på att låta bra, vi gör det för att det är så kul, säger Ann-Louise Bergquist.

Antalet deltagare varierar från gång till gång. De boende kan även öva varje onsdagsförmiddag med Anna-Karin Holmberg och Eva Hammarlund, som jobbar som aktivitetssamordnare på boendet.

– Det är många som tycker att det är roligt att sjunga. Även de som tappat talspråket kan vara med, säger Eva Hammarlund och Victor Friberg, boende på Rosendalsgården, gör tummen upp.

– Det är ett avbrott i vardagen, säger gruppens kanske egentliga körledare Gun Tomhpson, 85.

Det är hon som berättar för gruppen hur de ska sjunga många stycken.

Det skrattas, tjoas och sjungs i aktivitetsrummet på Rosendalsgården. Just nu övar de inför att få uppträda för andra äldreboenden. Planen är att besöka platser längs med vinkbussens linje så att seniorer utan färdtjänst kan delta eller lyssna.

– Det är roligt och alla mår bra av musik, säger kördeltagaren Eva Östling, dotter till Bengt Nyman, 85 som även han är med och sjunger.

Kvitterkörer finns numera i Skogås-Trångsund, Vårby och Masmo. Info om träffarna finns på Huddinges hemsida samt i seniorbladet som skickas ut till alla Huddinges seniorer.

– Musik skapar så mycket glädje, säger Ann-Louise Bergquist.