Bilderna visar lekande barn från New Yorks gator.

Martha Cooper fotograferade barnen som lekte på New Yorks gator.

Barnen leker i storstadsslum

Den amerikanska fotografen Martha Coopers utställning visas just nu på Fullersta gård.
– Jag intresserade mig för vad barn gjorde när de var ensamma, när deras föräldrar inte såg på, säger Martha Cooper.

Under det sena 70-talet var New York en mytomspunnen stad, med hög kriminalitet och arbetslöshet. Gatugängen härskade i staden och Alphabet City i Lower East Side var en nedgången stadsdel med rivningstomter och bilvrak längs gatorna. Alldeles i närheten låg New York Posts redaktion, där Martha Cooper precis blivit anställd som tidningens första kvinnliga fotograf.

På väg hem från jobbet gjorde Martha Cooper det till en vana att göra slut på filmrullen, hon fotograferade barnen som lekte i området.

Martha Cooper lärde känna barnen och fick följa med in i deras värld, där de obekymrat lekte runt bland skrot. Ett av barnen presenterade Martha Cooper för en av dåtidens största graffiti-konstnär Dondi. Hon var den första som fick följa med honom under hans arbete och kunde dokumentera hur han målade en hel tunnelbanevagn.

– Martha skildrar barnens lek i det offentliga rummet, liksom utanför det övervakande ögat – vuxensamhället. Miljön är egentligen totalt olämplig för lek.

Det säger Peter Bergman som är chef på Fullersta gård i Huddinge, där de nu ställer ut Martha Coopers utställning ”City Play”. Han berättar att Martha själv hälsade på de första dagarna, och hur hon fick sitta på golvet för att signera böcker som besökarna hade med sig.

– Kön ringlade sig lång, det var människor i alla åldrar som ville träffa henne. Hon är en ikon för graffitikulturen.

Peter säger att utställningen har varit väldigt populär.

– Målet med vårt arbete här är att ha utställningar på löpande band, så att folk från hela Stockholm kan komma och kolla. Det finns ett utbud för konst även utanför innerstan.

Bland besökarna har det funnits både klasser från Komvux och flyktingklasser. Peter säger att det är viktigt att utställningen är tillgänglig för alla, eftersom konst är ett bra sätt att utvecklas på. Han menar att många kan relatera till Martha Coopers bilder.