Spelet

Här spelas "Tower of Babel".

Spel bortom digitala skärmar

Varje torsdag samlas ett gäng entusiaster på Folkes lokaler i Huddinge centrum för spelträffar. Här finns inte tv-apparater så långt ögat når, däremot tärningar, kort och miniatyrfigurer i plast. Nytt i Flempan besökte föreningen Smashs spelkväll.

Spelföreningen Smash, eller Spelföreningen med analoga spel i Huddinge, har sedan starten 2011 erbjudit spelträffar och konvent i temat bräd- och kortspel. Här får såväl rutinerade spelare som nybörjare chansen att spela analoga spel tillsammans.

 

I början höll föreningen sina spelträffar på Södertörns högskola, då ett flertal av medlemmarna var studenter där. När de blev äldre och inte längre studerade flyttade Smash verksamheten till den nuvarande lokalen i Huddinge. Här blev de synliga för fler målgrupper än enbart studenter. Och det märktes när Nytt i Flempan besökte eventet i torsdags. Här fanns män och kvinnor i alla åldrar, även barn.

 

– Vi vill vara öppna för alla, oavsett om man är nybörjare eller expert, säger Leo Borg som är vice ordförande i föreningen.

Smash har även haft samarbete med kommunen i syfte att nå ut till fler ungdomar i Huddinge. Bland annat har de haft spelträffar och speciella aktiviteter under sport- och julloven. Under kommande höstlov planerar de att hålla ett event på Segeltorps bibliotek. Alla event, inklusive de återkommande träffarna, är helt avgiftsfria.

 

– Man får gärna bli medlem i vår förening, men det är inget måste för att delta, säger Leo Borg.

Föreningens spelutbud består av ett sextiotal spel med varierande speltid. Allt från fem minuter till fyra timmar. Martin Johansson, kassör i föreningen, berättar att biblioteket främst består av lättillgängliga spel som alla kan ta del av, men att medlemmarna även tar med sig mer avancerade spel till träffarna.

 

– Alla är inte insatta i hur brädspel ser ut nu. De flesta tänker att man sitter och spelar Monopol, säger Martin.

 

Leo Borg menar att interaktionen mellan spelare är annorlunda än i digitala spel. Där har utbudet för flerspelarlägen på senare år gått över till att främst ske över nätet.

 

– Man ska inte tracka ned på digitala spel, som också kan vara sociala. Men det här är face-to-face på ett annat vis, avslutar Leo Borg.