"Skam" väcker känslor hos unga

Av Vilma Hedlund och Emel Ilhan
På lördag den 15 april släpps den fjärde och sista säsongen av den norska ungdomsserien ”Skam”. Under denna säsong kommer vi att få följa Sana, spelad av 19-åriga Iman Meskini.

Serien har tagit Norden med storm och varit på allas läppar det senaste året. Den har framkallat många debatter kring det som rör ungdomen, sex, vänskap och kärlek.

Serien handlar om ett ungdomsgäng på Hartvig Nissen-gymnasiet i Oslo. Varje säsong får vi följa en specifik person i gänget lite närmare. Tidigare säsonger har handlat om karaktärerna Eva, Noora och Isaak.

Edisia Aydin och Amanda Sarkis, 20 år, går båda på Södertörns högskola och älskar serien ”Skam”. Trots att de båda har Noora som favoritkaraktär är de väldigt spända på den nya säsongen som kommer att handla om Sana.

–Det ska bli spännande då man inte vet så mycket om henne. Jag blir nyfiken på att få reda på hur de ska framställa henne som ung muslimsk tjej och speciellt nu med det som händer i världen och oförståelsen kring olika religioner, säger Edisia Aydin.

 

Hög igenkänningsfaktor

Tjejerna tycker de kan känna igen sig i serien och tycker om den för att den är nytänkande.

–Det som gör serien så unik är att karaktärerna på egen hand löser sina problem utan vuxnas inblandning, säger Edisia Aydin.

I säsong två anmäler Noora en äldre kille för sexuella övergrepp efter att ovetande blivit fotograferad naken på en fest. Efter att serien sändes fick flera unga flickor mod att anmäla liknande händelser de själva upplevt. Det blev en ökning på ca 30 procent fler anmälningar.

 

Amanda Sarkis berättar att serien inte bara hjälpt henne utan även många av hennes vänner som har haft liknande upplevelser som karaktärerna i serien.

–Jag har flera bekanta som tycker att det är lättare att prata om sin sexuella läggning efter säsong tre som handlar om Isaaks kamp med sin homosexualitet.

 

Den 17 maj anordnar ”Huset” i Huddinge Centrum en Skam-kväll för alla tjejer mellan 13 och 19 år. Där kommer det att diskuteras om alla de ämnen som tas upp i serien. Allt från ätstörningar till kärleken.

 

Kartan visar när säsong 4  har premiär i de olika länderna.

Källa från: www.nrk.no
Grafik: Sharzad Rahmani

 

 

Läs också: