Därför firar vi påsk

Av Olivia Kahlin
Målade ägg, mängder av godis, färgglada fjädrar och söta kaniner. Det är vad många tänker på när man pratar om påsken. Men varför firar vi egentligen påsk?

De flesta svenskar firar högtider som jul och påsk, men tänker sällan på att de är kristna traditioner. Även om julen är mer uppmärksammad i Sverige så är påsken kyrkans viktigaste tradition under året. Varför? Vi tar det från början.

Oavsett om du är kristen eller inte kan det vara intressant att ha koll på vad som format de traditioner vi har idag. Påsk firas till minne av Jesus sista dagar och inleds på palmsöndagen med ”den stilla veckan”. Det var då människor strödde palmblad framför Jesus när han vandrade in i Jerusalem och togs emot som en kung. Under denna vecka har man böner och andakter och talar om Jesus sista dagar.

Skärtorsdagen var då Jesus hade sin sista måltid med lärjungarna. Det var också denna natt som han blev förrådd av Judas och greps av romerska soldater.

Det var på långfredagen som Jesus dömdes till döden och blev korsfäst på kullen Golgata. Denna dag är en stilla och allvarlig dag i kyrkan. Det spelas sällan musik och kyrkklockorna ringer inte.

Påskdagen är däremot en glad dag eftersom Jesus då återuppstod. I Sverige börjar firandet redan på påskafton och det är nu som påskveckan börjar. Gudstjänsterna är glada och i kyrkan tänder man ett påskljus som sedan är tänt varje dag fram till Kristi himmelsfärd i maj.

Under annandag påsk tänker man tillbaka på hur Jesus visade sig för alla lärjungarna på olika sätt. I kyrkan pratar man om budskapet att den uppståndne Kristus alltid är vid alla människors sida.