"Det är aldrig tomt på dansgolvet"

Av Jonas Eriksson
I onsdags ordnade Föreningen för ensamkommande ungdomar en påskfest i Huset vid Huddinge centrum. Kring 200 unga samlades för konsert och disco. – Det ger oss möjlighet att glömma oro, förtvivlan, sorg och ensamhet för en kväll, säger Fatemeh Khavari.

Hur många kommer egentligen att besöka påskfesten den här gråsvarta, regniga och minst sagt kyliga onsdagskvällen? Det tar sin tid att komma fram och olika omvägar runt byggarbetsplatser gör promenaden ännu längre. Men inget väder och inga omvägar i världen kan hindra ungdomarna från att komma ikväll.  

Redan utanför entrén möts jag av en grupp av ungdomar

– Ska du uppträda ikväll? frågar de.

– Det vet man aldrig! svarar jag innan jag kliver in.

 Lokalen är fylld av ungdomar som sitter i soffor och snackar, spelar pingis eller köper fika och då är det ändå ett tag innan kvällens konserter drar igång. Stämningen är på topp och förväntningarna bland besökarna är höga.

Nawroz Mohammadi och Fatemeh Khavari. Foto: Jonas Eriksson

 

Nawroz Mohammadi och Fatemeh Khavari är kvällens värdar. Nawroz sitter i styrelsen för föreningen för ensamkommande ungdomar i Huddinge/Botkyrka som planerat kvällen och Fatemeh är med och hjälper till.

 – Det är alltid mycket folk på våra fester, det här ger dem en chans att skratta, dansa och glömma vardagen. Många av ungdomarna saknar uppehållstillstånd, känner ingen och ligger oftast bara och sover på sina rum. Många mår även väldigt psykiskt dåligt, säger Fatemeh.

– Vi började planera denna fest efter att fyra stycken ensamkommande begått självmord på sina boenden den senaste tiden, säger Nawroz.

När Saleh, en av kvällens artister kliver upp på scenen och börjar rappa på persiska så exploderar lokalen i dans och glada rop.

– Ungdomarna får verkligen släppa ut sin energi, de dansar, sjunger och skojar. Man märker hur de lever upp, säger Fatemeh.

Konsertlokalen är lika full av energi under alla kvällens fyra konserter och när klockan närmar sig 21.00 och kvällens DJ bjuder upp till dans så förvandlas snabbt salen till ett disco.

–Många älskar musik och dans, det är aldrig tomt på dansgolvet på våra fester, vi spelar även musik som de känner igen från sina hemländer, det skapar trygghet, säger Nawroz.

Vad är det bästa med kvällen? Hussein Mohammadi, sitter i föreningens styrelse svarar:

–Allt! Det är glädje. Att få dansa, lyssna på musik,  träffa vänner och skratta, det är verkligen jättekul!