Foto: Olivia Kahlin

En vegansk påsk

Av Olivia Kahlin
Vad kan man äta på påsken som vegan? Om det är något jag lärt mig sedan jag blev vegan är att man alltid kan göra en vegansk version av traditionella maträtter. Här kommer tre recept som definitivt kommer att gå hem hos vänner och familj!

Skagenröra (på tofu)

  • 3 msk (matskedar) äggfri majonnäs
  • 2 msk Oatly iMat Fraiche
  • 240 g (gram) fast tofu
  • Juice från en ½ citron
  • Dill
  • Salt
  • Svartpeppar

Mixa majonnäsen, fraichen, tofun och citronjuicen i en matberedare. Tillsätt färsk dill, salt och svartpeppar efter smak.

Potatis- och rotfruktsgratäng

  • 300 g potatis
  • 200 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl havregrädde
  • Salt
  • Svartpeppar

Sätt på ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen, morötterna, palsternackorna och löken i tunna skivor. Pressa ner vitlöken i havregrädden och mixa med salt och svartpeppar efter smak i en bunke. Varva potatis, rotfrukterna, löken och havregrädden i en ugnsform. Ställ in formen i mitten av ugnen i ungefär 30-40 minuter.

Rawbollar med smak av morotskaka

  • 2 morötter
  • 10 dadlar
  • 100 g valnötter
  • ½-1 dl (deciliter) havregryn
  • 2 teskedar kanel
  • Kokosflingor

Riv morötterna och mixa i en matberedare tillsammans med dadlarna, valnötterna, havregrynen och kanelen. Forma till bollar och rulla i kokosflingorna. Ställ in i kylen i minst en timme och ta fram 10 minuter innan servering.