Gee Dixon framför en färgglad vägg i Visättra.

Gee Dixon satsar på att få klart sin första soloskiva i år. Foto: Philip Svensson.

Gee Dixon tackar orten för sin karriär

George Dixon, känd som Gee Dixon, är född och uppvuxen i Visättra. I fredags släppte han tillsammans med Moms (Mohammed Anwar Ryback) singeln Denna Dunya.
Artistnamn: Gee Dixon.
Född och uppvuxen:Visättra.
Född: 11 april 1991
Gee Dixon har 159 000 lyssnare per månad på Spotify. År 2015 medverkade han i Lyckliga gatan där han tolkade Arja Saijonmaas låt ”Jag vill tacka livet”

Jag möter Gee Dixon i Visättra centrum. Det hinner inte ens gå två minuter förrän han hälsar på flera vänner. Gemenskapskänslan är stark, det känns som att alla känner alla. Gee Dixon beskriver orten som mycket speciell, det var här allt började.

Jag gick på Visättraskolan där man jobbar mycket med kultur, drama och musik. Man har alltid varit mån om att ungdomarna som växer upp här ska ha kul. Det har gjort att vi fått en speciell relation till platsen och varandra, säger han.

Gee Dixon berättar att tack vare det starka engagemanget från lärarna på skolan har han lärt sig att samarbeta med andra och har därför fått en stor umgängeskrets.

Tidigt musikintresse
Musikintresset började tidigt, många av hans äldre vänner sysslade med musik och hjälpte honom in i branschen.

– Från början var det bara en hobby men när jag var 13 år spelade jag in min första låt. Jag kommer ihåg när jag lyssnade på låten och tänkte ”shit är det verkligen vi som har gjort det här?” Det var då jag började känna glädjen över att göra musik, säger han.

Vid 20 års ålder började Gee Dixon satsa på sin musik ordentligt. Han känner att han har sin uppväxt i Visättra att tacka för sin karriär.

– Jag vågar vara mig själv i alla lägen och det betyder väldigt mycket i mitt skapande att jag kommer just härifrån, säger han.

Bakom all framgång gömmer sig många år av hårt arbete med flera timmars slit i studion. Gee Dixon berättar att han har släppt låtar som inte fått någon uppmärksamhet men trots det fortsatt att kämpa.

– Det kommer hela tiden nya hungriga artister som också vill ta plats. Därför försöker jag göra så annorlunda musik som möjligt, för att vara ensam i det jag och mina vänner gör, säger han.

Allvar i Denna Dunya
Den nya singeln Denna Dunya som är skriven tillsammans med Moms släpptes i fredags. Idén kom när de satt och jobbade på sin EP och de kände att de ville göra en låt med ett djupare innehåll än tidigare.

– Det handlar om oroligheterna i den värld vi lever i. Man hör ofta om skjutningar och en massa problem även här i Sverige. Vi kände då att vi ville göra en låt om det, säger han.

I framtiden har Gee Dixon många projekt på gång. Han och Moms ska släppa en EP tillsammans och till sommaren ska de fortsätta släppa mer och mer musik från deras kommande projekt.

–Jag ska också lägga fokus på min soloskiva som jag ska försöka få klar i år, säger han.

 

Fem snabba frågor med Gee Dixon:

Bästa känslan?
– När jag vaknar på morgonen och ser att min familj mår bra och vet att jag gör bra ifrån mig.

Värsta känslan?
– När jag misslyckas med något, jag har svårt att lägga det bakom mig.

Beskriv dig själv med ett ord.
– Envis.

Om du fick träffa vem du vill, död eller levande, vem?
Nelson Mandela.

Välj mellan musiken eller Visättra och dina vänner?
–Visättra och mina vänner.