En buffel som står och dricker ur ett vattenhål i Afrikas natt.

Ibland kan man komma djuren riktigt nära. Foto: Andreas Hemb

Stort fotopris till Huddingebo

Hobbyfotografen Andreas Hemb har nyligen kammat hem pris för bästa svenska foto i en av världens största fototävlingar. Han har bott i Huddinge i snart 10 år och enligt honom finns det mycket att fota här.
Bakgrund: Tänk på platser som blir en bra bakgrund. Man måste tänka på helheten och inte endast motivet du fotar.
Ljus: Varifrån kommer ljuset? Vilken typ av ljus? Solnedgång, eller kanske natt?
Tajming: Det gäller att ha tålamod och vänta på den perfekta bilden.
Återvänd. Besök gärna samma plats där du fotat tidigare. Du känner då till platsen och kan få nya idéer.

Hans fotointresse började dock långt innan han flyttade hit. Det var nämligen i Skottland runt millennieskiftet där han var utbytesstudent som allt började.

– Jag fastnade för naturen, och kände ett behov att få återskapa den, säger han.

Nu, snart 20 år senare, har detta intresse lett till att han vann Sony World Photography Awards. Det är en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen och avgjordes nu i slutet av mars. Han vann i kategorin årets svenska bild i och kom topp åtta i världen i Djur och natur-kategorin. Hans bild föreställer bufflar i Sydafrikas natt med en stjärnhimmel ovanför.

– Innan jag ens tog bilden förstod jag att detta är en bra bild. Efteråt kände jag bara WOW. Men kanske inte att den var så här bra, att jag skulle vinna priset.

Solnedgångar kan skapa bra effekter. Foto: Andreas Hemb

 

Mycket att plåta i Huddinge

– Man behöver inte åka till Afrikas savanner för att ta bra bilder, säger Andreas Hemb.

Här i Huddinge finns mycket att fotografera, berättar han. Bra ställen är bland annat Ågesta och Flemingsbergs skog. Nu när våren är kommen är det dessutom mycket liv vid kommunens dammar och sjöar. Bland annat kommer grodor och paddor fram. Det finns även många fåglar att fotografera året om.

Om Andreas skulle få vara ett djur skulle det vara ett kattdjur.

– Jag skulle vilja vara en leopard, de är så vackra och kraftfulla. De är även självständiga och stolta.

Projekt för WWF

Tidigare har Andreas Hemb endast haft fotografering som hobbyintresse. Men i och med priset kommer fler möjligheter. Han har bland annat startat ett eget projekt i samband med WWF.

– Jag kommer ha en exklusiv försäljning av tavlor från Afrikas natt. 15 procent av kostnaderna kommer sedan att gå till WWF:s arbete med att stoppa illegal tjuvjakt. Det känns bra att göra något för djuren.