Artbrother repar i Husets lokaler i Huddinge. Foto: Jonas Eriksson

Johan och Joel siktar
mot världsherravälde

Huddingebandet Artbrother har sedan de startade hunnit med spelningar i Stockholm och Falun, vunnit tävlingen Battle of the bands och toppat P3:s lista i programmet Osignat. Nu repar de för sitt största äventyr hitills – en turné i Europa.

Musiken dunkar och det är full aktivitet i Husets replokaler i Huddinge. Det hörs på långt håll att de som spelar innanför dörrarna vet vad de håller på med, att de är samspelade och att de känner varandra väl. Johan Sätre och Joel Holm träffade varandra under gymnasieåren, de har spelat i olika konstellationer och band sedan dess men i form av Artbrother sen 2013.

2014 gjorde Artbrother sin första spelning på Café 44 i Stockholm och efter det har Johan och Joel hunnit med att spela på både Göta Källare och Huset och inte minst vunnit tävlingen Battle of the bands i Södertälje där de plockade hem en vinst på 15 000 kronor. Men de spelningar de ändå tycker har varit roligast är på kårhuset i Falun.

– Det är alltid bra energi i Falun, bra stämning och där har jag stagedivat, säger Johan

Och det är att spela live som bandet tycker är roligast.

– Vi spelar för publiken, att se glädjen och energin när de lever sig med i låtarna det gör allt, tycker både Johan och Joel

Stor publik utanför Sverige

Även om Artbrother skaffat sig en trogen publik och fått mycket lovord i Sverige är det utomlands de har den största publiken.

– Vi är mycket större där, vi sitter på väggar i Italien och får teckningar skickade till oss från Ukraina och Japan bland annat. Egentligen bor vi på fel ställe, säger Johan

Och det är just detta som gjort att bandet bestämt sig för att ge sig ut på en Europaturné i sommar. Johan och Joel hade bekanta som rekommenderade ett bokningsbolag och hjälpte dem att ordna en turné i Östeuropa. Trots okänd mark och en ny utmaning är de inte särskilt nervösa.

– Det är mest spännande. Vi är kanske nervösa men på ett hälsosamt vis, vi vet att vi har ett brett stöd, säger Joel.

Vill leva på musiken

Turnén drar igång den 7 juli och pågår sedan under drygt två veckor, bandet ska bland annat spela på Ukrainas näst största festival.

Med ett så lovande schema vad är då målet med musiken?

–Vi vill gärna kunna leva på det, varför inte världsherravälde rent av? Men det får gärna ta lite tid, vi har kul på vägen liksom, säger Johan.

Artbrother släppte EP:n Sunrise på Spotify 28 februari och planerar utöver sin turné att släppa en cover nästa månad och förhoppningsvis en ny skiva innan årets slut.