Lindas nya bakverk. Foto: Philip Svensson

Linda bakar drömmar

Idag driver hon Sveriges största bakblogg, Lindas Bakskola, med över 110 000 följare på Instagram. Ett jobb som hon verkligen älskar.

Linda Andersson hamnade av en slump på tidningen Hembakat. Där arbetade hon som både reporter och redaktör. 2014 började tidningen satsa digitalt. Detta ledde till att Linda fick möjligheten att skapa innehåll för den nya plattformen. Det är inte ett helt främmande för Linda då hon arbetat som hem- och konsumtionslärare.

– I och med min bakgrund kan jag en hel del om näringslära. Plus att jag kan skriva kort och enkelt. Två bra erfarenheter när man startar en bakblogg.

Idag har det gått tre år sedan hon startade bloggen. Efter 1,5 år valde Linda att satsa på bloggen helhjärtat och började blogga utanför Hembakat. Nu är bloggandet hennes arbete, och hon älskar det.

– Jag älskar att kunna göra det jag gillar och kunna försörja mig på det. Det leder även till mycket frihet, vilket passar bra ihop med familjelivet.

Huddinge och bakande

Linda har bott i Huddinge i hela sitt liv. Hon har hela sin familj här, inklusive föräldrar och bror.

– Jag älskar Huddinge. Speciellt centrum som är knutpunkten här i Huddinge. Varje dag åker man ju dit i ett ärende.

Kopplingen till Huddinge kan ha att påverkat hennes bakande.

– I Huddinge bor den vanlige svensken. Det är ju jag, och det är min målgrupp. Det gör att jag bakar mycket traditionella svenska bröd och bakverk.

Hon har alltid i baktanken att alla ska kunna baka utifrån hennes recept. Det ska vara enkla recept med få ingredienser. Ibland testar hon till och med sina recept på sina barn. De var med mycket och bakande i början. Nu blir det mer att de frågar efter skolan var hon har bakat.

Hennes inspiration hittar hon lite var som helst. Allt från vänner, internet och andra bloggar. Problemet är inte inspiration utan att hålla reda på alla idéer. Hennes telefon och dator är fyllda med idéer, och på en kökslucka hänger tre lappar med framtida recept.

Aktuell med ny bok

Det hon älskar mest att baka är bröd.

– Det är kul att se hur vatten, mjöl, salt och jäst blir till en deg. Den är levande. Den jäser. Den formas. Det knådas. Allt för att hitta rätt konsistens för att sedan göra bröd.

Detta gjorde att hennes första bok handlade om just bröd. Nu är hon aktuell med en ny bok, Lindas kakor. Vad framtiden har att erbjuda är dock oklart. Det har pratats om en ny bok och att starta igång en YouTube-kanal.

Klart är att Linda trivs bra just nu samtidigt som hon aldrig nöjer sig.

– Det är min drivkraft och har gjort att jag är där jag är idag.