Foto: Mikael Gavelius

Min kompis Musiken

Av Jonas Eriksson
Forskning visar att musik påverkar oss positivt. Att den gör oss lyckligare och frigör endorfiner. Jag vill gå ett steg längre: musik är en livskamrat, hade musik varit en person hade jag friat på studs. Så kära musik, se gärna det här som ett kärleksbrev för det är du värd.

Hade jag kunnat gå tillbaka i tiden, till den där kvällen då jag satt på mitt pojkrum med min gröna ’’mina bästa vänner bok’’ och sida för sida fyllde i mina närmaste vänner, deras längd, intressen, och favoritmat hade jag gjort det. Jag hade inte tagit bort någon vän, däremot hade jag lagt till en vän som påverkat mitt liv. Den vännen heter musik.

Söker man på ’’positivt med musik’’ på google kommer sida efter sida med som visar hur musiken påverkar oss. Sajten Health fitness revolution räknar upp olika sätt som musiken stärker oss på. Barn som sysslar med musik presterar bättre i skolan, vi orkar träna längre med bra musik i lurarna (det menar du inte!?) och musiken minskar stress, ångest och känslan av smärta.

Jag är den förste att skriva under på ovanstående, finns det någon som säger emot?

Musik bildar soundtracket till mitt liv, från den dag jag med ögon stora som fotbollar slet av plasten från min första skiva jag fick i present på min 5-årsdag, doften av ny plast och papper gjorde mig kär. Sedan dess har vi varit oskiljaktiga, även om många andra vänner och intressen kommit till under resans gång har musiken alltid stått vid min sida.  

Så musiken, jag vet att du kanske inte hör och har många att ta hand om. Men jag vänder mig nu till dig, jag skulle vilja tacka dig. Tacka dig för alla de gånger du hjälpt mig fokusera i skolan, för att du hjälpte mig springa den där sista milen i Stockholm Marathon, då jag egentligen var alldeles för trött och otränad för att orka, för att du hjälpt mig att somna och inte minst vakna.

 Jag vill också tacka för att du hjälpt mig att överleva kärlekskriser och att du då funnits där oavsett vad, Men inte minst vill jag tacka att du fanns där när pappa försvann, den styrkan du gav mig då är jag dig evigt tacksam för.