Hipster, ekonom eller sport junkie - Vem är du? Foto: Olivia Kahlin

Vilka stilar kommer vi se tillbaka på om tio år?

Av Olivia Kahlin
Gör vi medvetna val om hur vi klär oss för att reflektera en åsikt och visa vilka vi är, eller påverkas vi helt enkelt bara av andra? Frågan är vilka stilar som kommer definiera dagens samhälle om tio år.

Om man tittar tillbaka kan man se specifika trender och stilar för varje årtionde. Discoeran och hippie-stilen definierar 70-talet. Det färgstarka 80-talet med massiva axelvaddar kan ifrågasättas gång på gång. 90-talet var brett med minimalism, grunge och hip hop. Början av 2000-talet var tiden vi var besatta av jeans, cargobyxor och magtröjor.

När jag fick frågan vad vi har för stilar idag fick jag fundera. Det är svårt att se vilka stilar som kommer att definiera den tid man lever i idag om tio år. Därför tittade jag lite extra på människorna på pendeln in mot Huddinge denna morgon. Finns det några stilar som lite extra utmärker den tid vi lever i?

 

Hipstern

Det kan vara svårt att placera hipstern då själva grunden ligger i att man ska var egen och unik. Stilen ska kännas avslappnad men se cool ut. En märkesskjorta kan bäras ostruken under en jeansjacka som köpts secondhand. Viktigast är att vara modemedveten men se ut som att man inte bryr sig om trender.  

Stilen:

- Långt hår uppsatt i en tofs (också kallat ”man bun”)

- Skägg

- Jeanskjol

- Fjällräven-ryggsäck

- Sotarmössa

Jonas Eriksson, 27: "Min målbild är att se ut som en skejtare från sent 90-tal tidigt 00-tal".

 

Sport junkie

Bara för att någon har på sig träningstajts och en t-shirt från Adidas eller Nike behöver inte betyda att hen är på väg till gymmet. Träningskläderna funkar till vardags också. Kardashians kurvor är ett nytt ideal som många strävar efter och slimmade träningsplagg är ett steg dit. Det funkar också med tajta klänningar och kjolar matchat med vita sneakers.

Stilen:

- Träningstajts

- Crop-top

- Sneakers

- Bomberjacka

- Tajta jeans

Hanna Ek Lilja, 22: "Platta skor och så billigt som möjligt. Jag gillar bekväma kläder man inte behöver vara rädd om"

 

Ekonomen

Stilen ska vara stilren och vårdad och märken är viktigt för ”ekonomen”. En Michael Kors-väska ses ofta hänga på armen eller axeln och en skjorta från Gant matchat med ”skinny jeans” eller chinos är inte ovanligt.

Stilen:

- Märkesväska

- Gant-skjorta

- Barbour-jacka

- ”Skinny jeans”

- Välvårdat hår

Josefine Jönsson, 26: "Klassisk med en rolig hint. Jag har mycket basplagg och gillar att blanda den klassiska kontors-looken med trendiga och feminina plagg".


Det intressanta med mode är att det reflekterar tiden vi lever i ­- politik, musik, ekonomi och mycket mer. Det är därför jag alltid fascinerats av mode och gillar att se tillbaka på hur samhället påverkat människors sätt att klä sig. Är hipster-stilen en reflektion av ett mer debatterande samhälle? Visar träningshetsen sig i det sportiga sättet människor klär sig? Och vill ”ekonomen” tydliggöra en status av högre klass? En del klär sig säkert medvetet för att visa vem de är, men jag tror att de flesta mest påverkas av människor runt omkring dem.