För lite pengar tycker Vibeke Bildt. Foto: Arina Timofeeva. http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Inga pengar till kultursatsningar

Förra årets höstbudget gav 409 miljoner till kultursatsningar. När regeringen släppte årets vårbudget fanns inga satsningar eller ekonomiskt stöd till kultur.

I regeringens vårbudget som släpptes den 18 april kan man se att kulturbudgeten ser likadan ut som i höstas. I fjol presenterades en rad förändringar som bland annat en höjning av TV-avgiften och en renovering av Kungliga Operan. I höstbudgeten utökades också kulturanslagen med ungefär 409 miljoner kronor. Men när vårbudgeten presenterades fanns inga förändringar och satsningar, trots att regeringen räknar med ganska stora överskott i framtiden.

— Även om det här inte direkt påverkar kommunerna, tycker jag som själv jobbar inom kultursektorn att det är väldigt olyckligt att regeringen inte satsar mer på kulturen, säger Vibeke Bildt, ordförande i Huddinges kultur- och fritidsnämnd.

Speciellt olyckligt tycker hon att det blir för alla de ensamkommande när det satsas mindre på kulturen. Kulturaktiviteter har en betydande roll för att få dem att tänka på något annat och även förstå den svenska kulturen menar hon. Vibeke Bildt påpekar också att kultursatsningar är viktiga för att få en närvaro i samhället och att det är viktigt att ha en genomgripande kultursyn.

— Vi ser på kultur som en sak, bostadsbygge som en annan sak och samhällsbygge som en tredje. Men egentligen går ju allt detta ihop, säger hon.