Ikaros

Vågar du åka Ikaros? Foto: Sven Prim/Gröna Lund

Redaktionen tipsar:
Sex galna åkturer

Trött på Huddinge? Åk till Gröna Lund. Eller varför inte USA, eller Abu Dhabi? Det finns en hel del att göra i Huddinge men ibland kan det vara skönt att åka bort. Vill man inte åka så långt öppnar snart Gröna Lund. Denna gång med en ny attraktion.

Den 29 april öppnar Gröna Lund igen. Detta år kommer nöjesfältet med en nyhet: Ikaros är 95 meter hög och du faller fritt mot marken i 90 km/h i en 90 graders vinkel. Nedan listar redaktionen sex andra extrema attraktioner vi tycker är värda att besöka.

 

 

Zumanjaro: Drop of Doom - Six Flags Great Adventure

New Jersey, USA

Denna berg- och dalbana har ett fall på 126 meter, det högsta i världen. Efter en kort paus på den höga toppen släpps man rakt ned i en hastighet på 145 km/h. Ett fall som är över på mindre än tio sekunder.

 

 

Formula Rossa - Ferrari World

Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Denna attraktion går i 240 km/h och är i och med det världens snabbaste berg- och dalbana just nu.

 

 

X2 - Six Flags Magic Mountain

Kalifornien, USA

Denna berg- och dalbana går i 122 km/h och brukar kallas fyrdimensionell. Detta för att man inte bara åker i samma riktning som vagnen. Sätet kan vrida sig 360 grader vilket gör att man aldrig riktigt vet vad som händer härnäst.

 

 

Giant Drop - Dreamworld

Gold Coast, Australien

Denna attraktion påminner om Gröna Lunds Ikaros. Skillnaden är att man här inte faller i en 90 graders vinkel. Däremot är fallhöjden hela 115 meter och man kommer upp i en hastighet på 135 km/h.

 

 

Insanity - Stratosphere Tower

Las Vegas, USA

I denna attraktion snurrar man runt ca 265 meter över marken då den ligger på toppen av Stratosphere tower i Las Vegas. Den propellerliknande axeln gör att sätet åker upp och att man snurrar runt sittande i 70 graders vinkel.

 

 

Pendeltåg - Huddinge till Stockholms södra

Stockholm, Sverige

Denna attraktion tar hela tolv minuter att åka. Toppfarten ligger på hela 160 km/h, men källor NyttiFlempan har pratat med menar att farten oftast är lägre än så. Fördelen är att du kan ta dig från Huddinge till Stockholms Södra och tvärtom, oavsett fart. Helt klart värt ett besök!

 

Bilder från WikipediaCommons.