Ison & Fille är taggade på att börja producera ny musik. Foto: Carl Hempel

Fyra snabba frågor
med Ison & Fille

I fredags dök Ison & Fille upp i Vårby Gård för ett basketevent med barn och ungdomar. Vi fick låna dem för en liten pratstund.
Ison Glasgow & Felipe Leiva Wenger träffades 1994 på basketklubben JKS i Bredäng. Sedan starten har det släppt fem album.
Brevid musiken
Under 2015 var Ison & Fille med i SVT:s Så mycket bättre. Ison har även varit programledare i X-factor och sommarpratat i P1. Fille har sin egna populära humorshow "Lilla Al-Fadji", som sänts i P3 sedan 2009.

 

Ni har själva spelat basket i ungdomen. När tog musiken över?

Fille: När vi var 15-16 år kom basketen i första hand och musiken i andra hand. Sen la de ner vårt basketlag och det var då vi började köra hårt med musiken.

Ison: Vår kompiskrets gick över till musiken så det var ett ganska lätt val.

Vad har ni för koppling till Vårby Gård?

Fille: Vi har aldrig bott här men vår första DJ bodde här. Vi hängde här en hel del och repade, rappade och skrev texter.

Er senaste skiva släpptes 2014. När kommer nästa?

Fille: Vi har haft mycket annat i livet. Vi vet inte när, men vi ska hoppa in i studion och börja jobba på nya grejer, sen får vi se när det landar. Det ska bli fett kul.

Ison: Vi ska börja kolla på hur vi ska göra det och vilken approach man ska ha till musiken. Man har släppt musik ganska länge nu och det har blivit några skivor. Man blir lite av en perfektionist och man vill göra det så bra som möjligt. Det kommer också vara mycket bonusgrejer vid sidan av.

Vad är bästa hip hopen just nu?

Ison: Jag har inte lyssnat så mycket själv men folk har sagt till mig att Kendrick Lamar levererar väldigt bra grejer. I Sverige tycker jag om Jireel och de grejerna han gör. Sen ser jag fram emot en kille som heter Amin som Fille jobbar med.

Fille: Jag måste hålla med Ison. Jireel är fett duktig, särskilt för sin ålder. Han är bara 17 och gör värsta grejerna. Sen gillar jag Drake, jag lyssnar på honom fett mycket. Det finns så mycket bra musik.Lyssna på musiktipsen Youtube:

Jireel

Kendrick Lamar

Drake

Amin

Och självklart Ison & Filles egna musik.

 

"Jag skrattar idag" är namnet på en av Ison & Filles mest populära låtar.
Något som stämmer in på de båda. Foto: Jesper Persson.