Appen finns i nuläget för Ipad och Iphone. Foto: Enana Alrafidain

Skolan med sin
egna bokapp

Vårbyskolans nya app ’’Boksamtal” ska underlätta samtal kring böcker och skrivandet av bokrecensioner i skolan. Ett fyrtiotal elever från skolan har arbetat med projektet.

Idén till appen kom från Mikhael Mikalides som jobbar som lärare i Vårbyskolan. En idé han sedan utvecklade och kontaktade en apputvecklare. Sedan skapade Mikhael Mikalides en plan med eleverna på Vårbyskolan för att skapa innehållet i appen.

– Det var inte lätt att börja leta efter apputvecklare och sedan organisera mötena med eleverna. Det behövdes hårt arbete och lång tid, det tog ett år för oss, säger Mikhael.

Han vill göra elever mer kreativa genom den här sortens projekt. Vårbyskolans app gjordes under elevens val, och genom bokläsning och diskussioner togs olika frågor till appen fram. Appen fungerar så att du ”drar” ett slumpat kort från en kortlek. På kortet står en fråga eller påstående att diskutera böcker utifrån. Frågorna kan vara till exempel: ”Finns det vuxna i boken? Isåfall, beskriv dem.” eller ”Behandlas flickor och pojkar lika eller olika i boken?”

Eleverna är i trettonårsåldern och efter den här erfarenheten vill flera lära sig programmering och göra sin egen app. Alla eleverna gillade projektet och tycker att det var väldigt intressant för dem.

– När vi tittar på appen känner vi oss imponerade att vi är en del av det här jobbet, säger en av eleverna från Vårbyskolan.

Appen är gratis på Iphone och Ipad, och kommer släppas för Android under sommaren.  

Läs också: