Elin Ylvasdotter

Vi tog en fika med Elin Ylvasdotter. Foto: Moa Tomasdotter

"Tanken om solidaritet har alltid funnits där"

Första maj är en viktig dag för arbetarrörelsen. Nytt i Flempan har träffat S-studenters ordförande Elin Ylvasdotter som är årets första maj-talare i Huddinge.

Elin Ylvasdotter har alltid haft ett starkt samhällsengagemang. Som elvaåring började hon hjälpa hemlösa genom att anordna bland annat insamlingar och luciatåg. Två år senare gick hon med i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) och intresset för politik växte.

– Mina föräldrar var inte politiskt aktiva men vi pratade mycket politik hemma. Jag är uppväxt i en miljö där diskussioner kring samhällsfrågor var naturligt.

För Elin Ylvasdotter har hjärtat alltid klappat för Socialdemokraterna. Idag är hon förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet (S-studenter). Första maj är för henne en viktig dag både historiskt och nu. Hon tycker att dagen har ett viktigt värde symboliskt men att det också är en härlig dag för gemenskap.

Årets paroll lyder “Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas”, något som Elin Ylvasdotter tycker gör årets första maj extra viktig. Hon ser trygga arbetsvillkor, bra löner och en välfärd att lita på som tre viktiga delar av den svenska modellen. Välfärd, utbildningsfrågor och jämställdhet är några av de ämnen som hon kommer uppmärksamma i sitt första maj-tal.  

– Jag tror att det är upplevelser från mitt liv som gjort att dessa frågor engagerat mig. Att utbildning så tydligt är en klassfråga, även i ett välfärdsland som Sverige. Att man blev behandlad annorlunda i skolan för att man var tjej, till exempel. Solidaritetstanken har alltid funnits där.

Att engagera sig partipolitiskt ser hon som det bästa sättet om man vill förändra. Är man nyfiken, eller känner sig orolig över det politiska klimatet tycker hon man ska engagera sig. Elin Ylvasdotter ser valet att engagera sig politiskt som det bästa beslut hon har tagit.

– Jag har i princip träffat alla mina närmaste vänner via politiken. Det är fantastiskt roligt samtidigt som man kan påverka och förändra.

 

Vad är första maj?

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Att första maj blev en helgdag var för att arbetarrörelsen skulle ha en arbetsfri dag där arbetarna kunde träffas, prata politik och demonstrera. Dagen firas av olika partier, vänsterorganisationer och fackförbund.

Elin Ylvasdotter kommer tala på Sjödalstorget i Huddinge centrum klockan 11.00.

Läs också: